Laden...

Rechtszaak: schietpartij in de McDonald's

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2023 > Rechtszaak: schietpartij in de McDonald's

Samenvatting

Op deze website vindt u de samenvatting van het jaarverslag van de Rechtspraak. Het volledige jaarverslag is te lezen door te klikken op de blauwe knop onder deze tekst.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 8,4 MB)

Rechtszaak: schietpartij in de McDonald's


Waar gaat de zaak over?

Een 34-jarige man schiet op klaarlichte dag 2 broers dood in een drukbezochte McDonald’s in Zwolle. Moord of doodslag?


Standpunt partijen

>Alles uitklappen
  • De verdachte heeft twee broers doelbewust doodgeschoten, met als drijfveer frustratie of wraak, of een combinatie daarvan. Hij deed dat niet in een opwelling. De verdachte nam niet voor niets een pistool mee naar de ontmoeting. Uit het onderzoek is gebleken dat er een conflict was over geld tussen de verdachte en een familielid van de latere slachtoffers. Tijdens de ontmoeting in de McDonald’s, die al 50 minuten duurde voordat er werd geschoten, was het gesprek geagiteerd, maar van wiens kant dat kwam en met welke intentie, is niet helder geworden. De verdachte schoot de broers uiteindelijk rustig en doelgericht dood. De verdachte zelf zegt geen herinnering te hebben aan de schietpartij, maar dat vindt het Openbaar Ministerie onvoorstelbaar. De verdachte heeft van de broers hun grootste goed, hun leven, ontnomen en daarmee enorm leed veroorzaakt in wat een zeer hechte familie was. De verdachte heeft de broers ook nog eens op klaarlichte dag doodgeschoten, op een publieke plaats, onder de ogen van talloze nietsvermoedende omstanders. Het Openbaar Ministerie vindt een gevangenisstraf van 30 jaar voor deze moord passend.

  • Uit niets kan worden afgeleid dat de verdachte vooraf het plan had om de twee broers te doden. Uit de omstandigheden kan worden afgeleid dat juist geen sprake was van voorbedachte raad. De ontmoeting was twee dagen voor de daadwerkelijke afspraak op initiatief van de broers tot stand gekomen en de verdachte had al een week voor de ontmoeting zijn wapen opgegraven. Het enkel dragen van een wapen wil ook niet zeggen dat hij dus van plan was de broers te doden. Uit zijn gedrag op de dag van schietpartij blijkt ook niet dat de verdachte de broers wilde doden. Tot slot wijst de omstandigheid dat de schietpartij op klaarlichte dag in een volle McDonald’s gebeurde juist niet op voorbedachte raad. Ook het bestellen van koffie en eten voor de broers door de verdachte wijst erop dat hij de bedoeling had om het gesprek verder te voeren. Als de verdachte de broers had willen doden, dan is het moeilijk te verklaren waarom hij niet meteen op het moment van het verschijnen van de beide broers in de McDonald’s heeft geschoten.


De rechtbank Overijssel

De verdachte heeft de broers met voorbedachte raad doodgeschoten, en heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan moord. Dat de verdachte zijn wapen met munitie meenam naar de afspraak met de broers, wijst erop dat hij al voor het begin van de afspraak op zijn minst in overweging had genomen het wapen te gebruiken. Ook toen hij in de McDonald’s was, had hij voldoende tijd om na te denken over de betekenis en de gevolgen daarvan. De verdachte had meerdere momenten om zich te beraden over de vraag of hij het wapen zou gaan gebruiken. Het diepe en schrijnende leed dat de nabestaanden is aangedaan is invoelbaar en op indrukwekkende wijze door en namens de nabestaanden onder woorden gebracht. De rechtbank rekent het de verdachte verder zeer zwaar aan dat hij de moorden op klaarlichte dag en op een druk tijdstip en voor het oog van argeloze omstanders in een McDonald’s heeft gepleegd. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 30 jaar voor het plegen van de dubbele moord. Naast de gevangenisstraf moet hij een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 200.000 euro.

De man is in hoger beroep gegaan.