Laden...

Nieuwe brieven van de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Kwaliteit van de rechtspraak > Nieuwe brieven van de Rechtspraak

Helder taalgebruik en andere opmaak

De brieven die door de Rechtspraak worden verstuurd, zijn aan het veranderen. De brieven worden herschreven zodat het taalgebruik beter aansluit bij de lezers. Ook de opmaak wordt anders zodat de informatie overzichtelijker is. 

Er worden bijvoorbeeld icoontjes gebruikt en er zit bij de nieuwe brieven een stappenplan. Daarmee hebben lezers een overzicht van alle stappen in de procedure én kunnen zij beter zien waar zij zich in de procedure bevinden.

Voorbeelden

Klik op de afbeelding om de voorbeeldbrief te vergroten Dit is een voorbeeld van de vernieuwde brief
klik om het stappenplan te vergroten Dit is een voorbeeld van het stappenplan dat in de brief wordt gebruikt

Het belang van heldere brieven

Het doel van de nieuwe brieven is: heldere en goed leesbare brieven waarin de Rechtspraak veel duidelijker maakt wat de rechtzoekende nog te wachten staat of wat de Rechtspraak nog van de lezer verwacht.


Er worden veel moeilijke woorden gebruikt en de brieven zijn te veel vanuit de Rechtspraak geschreven in plaats van dat ze gericht zijn op de ontvanger. Ze zijn ook veel te lang. Het overdondert mensen gewoon.

Vertegenwoordiger van de Stichting ABC over de oude brieven


Oude brieven ook nog in gebruik

De brieven worden niet allemaal in één keer vernieuwd. Dit betekent dat er een periode is waarin er brieven in de oude en in de nieuwe huisstijl in omloop zijn. Twijfelt u of de brief die u heeft ontvangen wel echt door de Rechtspraak verstuurd is? Neem dan contact op met het gerecht waar uw zaak loopt of met het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.