Laden...

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden start pilot Digitale Toegang rijksbelastingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden start pilot Digitale Toegang rijksbelastingen
Arnhem-Leeuwarden, 17 maart 2022

Op 28 maart start bij de belastingkamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een pilot Digitale Toegang in de zaakstroom rijksbelastingen. Vanaf die datum kunnen procespartijen via het beveiligde webportaal 'Mijn Rechtspraak' digitaal procederen in rijksbelastingzaken. De pilot is onderdeel van het project Digitale Toegang dat is gericht op laagdrempelige, digitale toegang tot de Rechtspraak.

DigiD, eHerkenning en Advocatenpas

Procespartijen loggen in via Mijn Rechtspraak met DigiD (burgers) of eHerkenning (organisaties). Procesvertegenwoordigers loggen in met DigiD (gemachtigde), Advocatenpas (advocaten) en eHerkenning (belastingadviseurs en andere juridische professionals). 

Voor burgers geldt dat zij nu al de mogelijkheid hebben om digitaal een beroepschrift en aanvullende stukken in te dienen in rijksbelastingprocedures bij het gerechtshof. Dit eenrichtingsverkeer verandert nu in tweerichtingsverkeer. Procespartijen kunnen een zaak indienen, verweer voeren, andere stukken uitwisselen met de Rechtspraak en het dossier inzien. 

Project Digitale Toegang

Digitaal procederen in rijksbelastingzaken bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is onderdeel van het project Digitale Toegang van de Rechtspraak. Met dit project (pdf, 145,3 KB) realiseert de Rechtspraak de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor procespartijen zoals rechtspersonen en juridische professionals.

Meerdere pilots

Sinds november 2021 is het voor advocaten al mogelijk om bij alle rechtbanken digitaal een beslagrekest in te dienen. Verder loopt er een pilot in de zaakstroom verplichte zorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) bij de rechtbank Gelderland. Het project streeft ernaar om in april een pilot te starten in de zaakstroom gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding bij de rechtbank Midden-Nederland (locatie Utrecht) en de rechtbank Overijssel (locatie Almelo).

Uitspraken