Laden...

Rechter is meer dan knopendoorhakker bij (v)echtscheidingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechter is meer dan knopendoorhakker bij (v)echtscheidingen
Den Haag, 08 juni 2016

De rechter is niet alleen de ‘knopendoorhakker’ als mensen er samen niet uitkomen bij een scheiding. Juist in de tijd voordat de boel dreigt te ontsporen kan de rechter het verschil maken. Door het hele land experimenteert de Rechtspraak daarom met manieren om echtscheidingen beter te laten verlopen. Dit zal de Rechtspraak donderdagochtend 9 juni tijdens een zogenoemd ‘rondetafelgesprek’ toelichten aan Tweede Kamerleden.

Rondetafelgesprek

Schaar knipt huwelijkscontract door

Tijdens een rondetafelgesprek worden Kamerleden door experts bijgepraat. Aanleiding voor dit gesprek is het recent verschenen rapport ‘Verkenningen naar de kindvriendelijke advocatuur’ van de Kinderombudsman, waarin de rol van advocaten bij scheidingen wordt besproken. Namens de Rechtspraak schuiven 2 rechters aan: Deirdre Klijn, naast rechter ook voorzitter van de werkgroep vechtscheidingen, en Johan Visser, teamvoorzitter Familie bij de rechtbank Den Haag en lid van het Landelijk Overleg Vakinhoud Familie (LOVF).

Schotten

Mensen die scheiden komen in aanraking met verschillende instanties, waarvan de rechter er 1 is. Tussen die instanties staan allerlei schotten terwijl voor de betrokkenen sprake is van 1 proces: het uit elkaar gaan. Ze hebben geen boodschap aan de muren die bestaan tussen organisaties. De Rechtspraak vindt het tijd voor een rechter die de regie kan nemen en mensen begeleidt bij een uiterst gevoelig proces. Iemand die actief kan afstemmen met partijen als advocaten, gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming. Ook moet de rechter mensen naar de juiste hulpverlener kunnen verwijzen als escalatie dreigt.

Kind centraal

Het zijn voorbeelden die al in praktijk worden gebracht, in tijd waarin steeds vaker echtscheidingen uitdraaien op vechtscheidingen. Zo wordt bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant gewerkt met een ‘bijzondere curator’ als er kinderen bij een scheiding betrokken zijn. Hij geeft het kind een stem in de procedure, adviseert de rechter als het kind in de knel zit en probeert ouders ervan te overtuigen hulp te accepteren. De rechtbank Noord-Nederland heeft afspraken gemaakt met hulpverleningsinstanties en gemeenten. Met dit soort experimenten wil de Rechtspraak kijken welke aanpak in de praktijk het beste werkt.

Professionele standaarden

Een belangrijke ontwikkeling zijn de ‘professionele standaarden’ voor familie- en jeugdrechtspraak die onlangs zijn vastgelegd. Hierin staat wat nodig is voor goede rechtspraak op dit gebied. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat 1 gezin ook met 1 rechter te maken krijgt, en dat wordt voorkomen dat er tussentijds wordt gewisseld. Ook moet de rechter een strakke regie voeren. Als een kind betrokken is bij de scheiding, staat het altijd centraal.

Verantwoordelijkheid

De Rechtspraak wil mensen helpen om bij scheidingen tot oplossingen te komen, ook buiten de rechter om, om zo te voorkomen dat echtscheidingen escaleren. Dit omdat de Rechtspraak het als haar verantwoordelijkheid ziet antwoorden te zoeken voor deze maatschappelijke problematiek. Naar verwachting wordt in augustus een onderzoek afgerond waarbij dieper op deze materie in wordt gegaan.

Het rondetafelgesprek start donderdagochtend 9 juni om 10 uur en is live te volgen op de website van de Tweede Kamer (tweedekamer.nl).

Meer informatie

Uitspraken