Laden...

Start vernieuwing roljournalen voor meer gebruiksgemak advocaten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Start vernieuwing roljournalen voor meer gebruiksgemak advocaten
Utrecht, 03 juli 2024

Vanaf vandaag zien advocaten in het menu van het webportaal Mijn Rechtspraak een nieuwe optie staan: Kantonjournaal (pilot). Dit is het vertrouwde kantonjournaal waarmee advocaten de actuele stand van dagvaardingsprocedures kanton kunnen bekijken, maar dan in een nieuwe uitvoering. Deze pilot is de eerste stap in de vernieuwing van alle roljournalen.

Feedback

De Rechtspraak nodigt advocaten uit om ervaring op te doen met het vernieuwde kantonjournaal. Via een feedback-knop kunnen zij laten weten hoe het nieuwe kantonjournaal wordt ervaren. Persoonsgegevens worden hierbij niet opgeslagen.

Pilot is de eerste stap

De Rechtspraak digitaliseert en vernieuwt ook wat momenteel al digitaal is, zoals de roljournalen. We zijn overgestapt op moderne programmatuur om de journalen up-to-date te kunnen houden. En we verbeteren (doorlopend) het gebruiksgemak door intensief samen te werken met medewerkers van een roladministratie en met advocaten. De pilot kantonjournaal, toegankelijk vanuit Mijn Rechtspraak, is de eerste stap. In de loop van dit jaar vernieuwen we ook de andere roljournalen met de bijbehorende formulieren: het familiejournaal, het roljournaal handelszaken en het hofjournaal. Tijdens de pilot heeft de advocaat ook nog via de huidige weg toegang tot het kantonjournaal en de andere journalen.

Alle journalen straks vanuit één zoekscherm bereikbaar

Alle vier de journalen zijn dan eind van het jaar samengevoegd tot één nieuw roljournaal. Daarmee zijn ze toegankelijk vanuit één zoekscherm en de advocaat kan zaken zoeken in meer journalen tegelijk. Ook werkt de Rechtspraak aan een verbinding tussen de roljournaal-formulieren en Mijn Rechtspraak. Advocaten die digitaal procederen kunnen die formulieren dan vanuit het webportaal op een gemakkelijke manier bereiken en direct, met bijlagen, indienen als die procedure landelijk digitaal is.

Raadplegen roljournalen

Advocaten en medewerkers van advocatenkantoren raadplegen de roljournalen vaak. Naast formulieren zijn daarin de actuele stand van zaken, de betrokken partijen en andere relevante informatie te vinden voor de verschillende civiele procedures. De advocaat kan in het roljournaal zoeken in de zaken van het eigen kantoor, in alle zaken en kan zaken volgen (observeren).

Uitspraken