Laden...

Verplichtezorgdossiers digitaal en up-to-date? Binnenkort bij rechtbank Gelderland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Verplichtezorgdossiers digitaal en up-to-date? Binnenkort bij rechtbank Gelderland
Utrecht, 16 december 2021

Vanaf 1 februari 2022 kunnen advocaten altijd en overal het digitale zaakdossier in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via het webportaal Mijn Rechtspraak. Ook kunnen zij dan digitaal communiceren met de rechtbank. Rechtbank Gelderland gaat deze nieuwe toegang tot de Rechtspraak beproeven met advocaten die daar belangstelling voor hebben.

Wanneer de rechtbank een advocaat heeft toegevoegd aan het digitale verplichte zorg-dossier, dan ontvangt die daarvan een e-mail. De advocaat kan dan na inloggen met de advocatenpas in Mijn Rechtspraak, alle stukken van een zaak bekijken en downloaden. Via het portaal kunnen advocaten ook eenvoudig stukken in pdf-formaat uploaden. Na elk ingediend stuk, ontvangt de advocaat automatisch een digitale ontvangstbevestiging voor de eigen administratie.

Veelbelovend

Diverse advocaten hebben zich na een eerste demonstratie van het nieuwe webportaal aangemeld voor de pilot. Zo ook mr. Kok: 'Verplichte zorg-dossiers en veilige communicatie met de rechtbank op één plek. Het webportaal ziet er veelbelovend uit!' De Rechtspraak nodigt advocaten van harte uit deel te nemen aan de pilot bij de rechtbank Gelderland. Hoe meer advocaten gebruikmaken van het digitaal dossier, hoe beter de systemen kunnen worden getest. Bij de start van de pilot is een online handleiding beschikbaar, om advocaten zo goed mogelijk op weg te helpen.

Project digitale toegang

De pilot is een onderdeel van het project Digitale Toegang (pdf, 145,3 KB) van de Rechtspraak. Daarmee wil de Rechtspraak in de komende jaren eenvoudige digitale toegang realiseren voor alle rechtzoekenden en procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals. Is de pilot succesvol, dan kunnen advocaten in de tweede helft van 2022 bij alle rechtbanken digitaal het verplichtezorgdossier inzien, digitaal stukken uitwisselen met de rechtbank en digitaal corresponderen.

Meedoen aan de pilot?

Heeft u als advocaat interesse om deel te nemen aan de pilot? Of wilt u meer weten? Kijk dan op de pagina over Digitaal communiceren in verplichtezorgzaken.

Heeft u een concrete vraag over digitaal communiceren in Wvggz-, Wzd- en Wfz-zaken bij de rechtbank Gelderland? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum.

Uitspraken