Laden...

Zitting bijwonen rechtbank Amsterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Bezoekinformatie > Zitting bijwonen rechtbank AmsterdamZitting bijwonen

Voor alle zittingen geldt een leeftijdsgrens vanaf 18 jaar. Alleen voor strafzittingen geldt een minimale leeftijd van 12 jaar. Kinderen tussen 12 en 16 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. In alle gevallen kan de rechter besluiten minderjarigen niet toe te laten. 

De zittingen vinden plaats in de rechtbank van Amsterdam, open van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Als u een rechtszaak wilt bijwonen, meldt u zich bij de receptie. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. De zittingen starten nooit voor 9:00 uur. Strafzittingen vinden dagelijks plaats van 9:00 uur tot 12:00 uur en van 13:30 uur tot 17:00 uur. Informatie over de inhoud van de zaken is niet openbaar en wordt niet gegeven.

Bezoekinformatie

Bekijk wat u moet weten voor een bezoek aan rechtbank Amsterdam.

 

 Groepsbezoeken

>Alles uitklappen
 • De rechtspraak is openbaar en de rechtbank Amsterdam verwelkomt scholieren en studenten die een bezoek willen brengen om de rechters aan het werk te zien.

  Daarbij gelden wel enkele regels.

  Scholen en universiteiten

  Groepen leerlingen en studenten van het voortgezet en middelbaar (beroeps) onderwijs, het hoger onderwijs en universiteiten kunnen een aanvraag doen voor een bezoek aan de rechtbank.

  Deze groepen zijn welkom op: maandagochtend, dinsdag hele dag, woensdagochtend, donderdag hele dag en vrijdag hele dag.

  In verband met de beperkte ruimte in de zittingszalen wordt strikt het maximaal aantal van 15 studenten per groep aangehouden.

  Een dergelijk bezoek dient minimaal vijf werkdagen van tevoren door de docent te worden aangevraagd bij de Centrale balie en uitsluitend met het aanvraagformulier bijwonen zitting (pdf, 631,3 KB). Het ingevulde formulier kunt u mailen naar groepsbezoek.rb-ams@rechtspraak.nl.

  Groepen van meer dan vijf personen die zich niet van tevoren hebben aangemeld worden niet toegelaten.

  Voor vragen over bezoeken van bovenstaande groepen kunt u contact opnemen met de Centrale Balie van de rechtbank op nummer 088 361 13 90 of per mail groepsbezoek.rb-ams@rechtspraak.nl.

  Speciaal programma voortgezet en middelbaar onderwijs

  Uitsluitend voor leerlingen van het voortgezet en middelbaar onderwijs (vmbo, mavo, havo, vwo, middelbaar praktijkonderwijs en mbo) organiseert de rechtbank, naast bovenstaande mogelijkheid om alleen een zitting bij te wonen, speciale bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten vormen een combinatie van voorlichting door een rechter of juridisch medewerker, het bezoeken van een strafzaak en een nabespreking.

  Deze bijeenkomsten duren maximaal twee uur en worden georganiseerd op maandagmiddag en woensdagmiddag. Het programma is van 13.00 – 15.00 uur.

  De grootte van de groep is minimaal 15 personen en maximaal 25 personen. In verband met de voorlichting die wordt gegeven door een medewerker van de rechtbank en de beperkte ruimte in de zittingszalen worden strikt het minimaal en maximaal aantal leerlingen per groep aangehouden.

  De voorlichtingsbijeenkomst dient te worden aangevraagd door de docent/mentor (van de groep) en gaat via de website van ProDemos (prodemos.nl). Aanmelden kan tot uiterlijk twee weken voor de dag van het gewenste groepsbezoek.

  Voor vragen over bezoeken van het voortgezet en middelbaar onderwijs kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam op nummer 088 361 14 40 of per e-mail: info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

  Rechtspraak in de klas

  Bekijk ook het lesmateriaal ter voorbereiding op de gastles en uw bezoek.
  Rechtspraak in de klas

 • Bent u geen docent, maar wilt u wel met een groep een bezoek brengen aan een openbare zitting van de rechtbank Amsterdam? U bent welkom op: maandagochtend, dinsdag hele dag, woensdagochtend, donderdag hele dag en vrijdag hele dag.

  Groepen vanaf vijf personen dienen zich minimaal vijf werkdagen van tevoren aan te vragen bij de Centrale balie met het aanvraagformulier bijwonen zitting (pdf, 631,3 KB) om toegang te verkrijgen om een zitting bij te wonen. Stuur een e-mail met uw formulier naar groepsbezoek.rb-ams@rechtspraak.nl. Heeft u nog vragen, dan kunt u de Centrale Balie mailen op hetzelfde mailadres of bellen op nummer 088 361 13 90.

  Groepen van meer dan vijf personen die zich niet van tevoren hebben aangemeld worden niet toegelaten.

 Bereikbaarheid en parkeren

>Alles uitklappen