Laden...

Huisregels rechtbank Gelderland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Bezoekinformatie > Huisregels rechtbank Gelderland

Huisregels rechtbank Gelderland

In de gebouwen van rechtbank Gelderland staan de veiligheid en privacy van bezoekers en medewerkers voorop. Daarom gelden er voor iedereen de volgende huisregels die ook zijn vastgelegd in het huisreglement van rechtbank Gelderland.

 

Wat mag niet?

In het kort is het volgende verboden:

 • Filmen, foto's of geluidsopnamen maken
 • Geluid van mobiele telefoon aan in de rechtszaal
 • Eten of drinken in de rechtszaal
 • Roken
 • Alcohol en verdovende middelen
 • Wapens en explosieven
 • Dieren (behalve hulphonden)
 • Gezichtsbedekkende kleding te dragen, behalve wanneer dit voor de veiligheid of de gezondheid noodzakelijk is.

Melden, legitimeren en beveiliging

Bij binnenkomst in de rechtbank moet u zich bij de portier melden en de reden van uw bezoek opgeven. Daarnaast dient u zich te kunnen legitimeren.

Rechtbank Gelderland neemt de nodige veiligheidsmaatregelen. Deze maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat bepaalde voorwerpen het gebouw mee worden binnengenomen. Het scannen van uw bagage en fouillering kan onderdeel zijn van de toegangscontrole.

Wanneer het druk is bij de ingang van de rechtbank, moet u mogelijk even wachten voordat u door de toegangscontrole kunt. Advocaten, gerechtsdeurwaarders, politieambtenaren, tolken, bewindvoerders en medewerkers van de rechtspraak en het OM hebben op vertoon van hun pas vrijstelling van controle bij de hoofdingang.

Niet toegestane voorwerpen

Het is niet toegestaan om het volgende mee te nemen in het gerechtsgebouw:

 • Slag-, steek-, vuurwapens en explosieven (hier vallen bijvoorbeeld ook onder een grote nagelvijl, een zakmes of een schaar).
 • Audiovisuele apparatuur (niet zonder voorafgaande toestemming).
 • Verdovende middelen en alcohol.

Als u één van deze zaken bij u heeft, moet u deze bij de portier achterlaten. Bij het verlaten van het gebouw krijgt u uw eigendommen weer terug. Dit is niet het geval als het om voorwerpen gaat die volgens de wet verboden zijn, zoals een vuurwapen. Deze worden in beslag genomen en er wordt aangifte bij de politie gedaan.

Camerabewaking

In verband met de veiligheid en orde wordt in de gebouwen van de rechtbank Gelderland toezicht gehouden met camera's.

Ordehandhaving

In het gebouw moet u de aanwijzingen van de bodes en beveiligingsbeambten opvolgen. Iedereen die de orde verstoort kan uit het gebouw worden verwijderd. Wanneer er het vermoeden bestaat van het plegen van een strafbaar feit wordt de politie ingeschakeld.