Laden...

Zitting bijwonen rechtbank Gelderland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Bezoekinformatie > Zitting bijwonen rechtbank Gelderland

Zitting bijwonen

De zittingen vinden plaats in het Paleis van Justitie in Arnhem en in het gerechtsgebouw in Zutphen. Daarnaast zijn er zittingen in de kantongerechten in Apeldoorn en Nijmegen. De meeste zittingen zijn toegankelijk voor publiek.

Bezoekinformatie

Bekijk wat u moet weten voor een bezoek aan een van de locaties van de rechtbank Gelderland.

 

Zittingsroosters rechtbank Gelderland

Zittingen van de rechtbank Gelderland vinden plaats op de locaties Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen en Zutphen. 

 Groepsbezoeken

>Alles uitklappen
 • Wilt u als docent met uw klas de rechtbank bezoeken? Op de locaties Arnhem en Zutphen bieden wij schoolklassen de gelegenheid om een politierechterzitting bij te wonen. Op de website van ProDemos staat een rooster van beschikbare zittingen bij de rechtbank Gelderland. U kan bekijken welke mogelijkheden er zijn en zelf een zitting reserveren.

  Aandachtspunten rechtbankbezoek

  • In Arnhem en Zutphen kan een groep uit maximaal 20 personen bestaan.
  • Groepen moeten onder begeleiding staan van een docent of volwassen begeleider (maximaal 2 begeleiders per groep). 
  • Het is voor schoolklassen en grote groepen niet toegestaan om (school)tassen mee naar binnen te nemen. Dit zorgt voor te veel oponthoud bij de veiligheidscontrole.
  • Houd er rekening mee dat de toegangscontrole zo'n 10 minuten in beslag neemt voor een groep
  • Lees voor het bezoek ook de huisregels door.

  Naar de politierechter

  De politierechter behandelt tijdens een zitting meerdere strafzaken en doet in de regel direct uitspraak. Deze zittingen zijn daarom bij uitstek geschikt voor scholieren en studenten die voor het eerst gaan kennismaken met het strafrecht. Strafzittingen zijn toegankelijk vanaf 12 jaar.

  Rechtspraak in de klas

  ProDemos biedt scholen de mogelijkheid om een gratis gastles aan te vragen, waarin zij het bezoek aan de rechtbank voorbereiden. Het is ook mogelijk om alleen een politierechterzitting bij te wonen. Om zelf het bezoek aan de rechtbank goed voor te bereiden willen we u attenderen op het lesmateriaal: Rechtspraak in de klas

  Vragen over groepsbezoek

  Heeft u een vraag die hierboven niet beantwoord wordt? Neem contact met ons op via groepsbezoeken.rb-gel@rechtspraak.nl.

 • Scholen zijn welkom om via Teams politierechterzittingen bij te wonen.

  Online bijwonen

  Voor het bijwonen van een online zitting gelden aangepaste huisregels voor scholen. Zo mag de zitting alleen klassikaal en onder toezicht van een leraar bekeken worden. Het is dus alleen mogelijk om online een zitting bij te wonen als er fysiek onderwijs wordt gegeven. Er mogen namelijk geen beeld- en geluidsopnames worden gemaakt van de zitting. Alleen in een klassikale setting kan de leraar toezicht houden op deze huisregel.

  Aanmelden

  De online zittingen zijn in overleg te reserveren. Neem minimaal 2 weken voor de gewenste datum contact op met team communicatie via communicatieGLD@rechtspraak.nl

  Vragen?

  Bekijk eerst de meest gestelde vragen Online zitting bijwonen.

  Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact op met team Communicatie via communicatieGLD@rechtspraak.nl

 • Bent u geen docent, maar wilt u wel met een groep (vanaf 5 personen) een bezoek brengen aan een openbare zitting? Op de website van ProDemos staat een rooster van beschikbare zittingen bij de rechtbank Gelderland. U kan bekijken welke mogelijkheden er zijn en zelf een zitting reserveren.

  Naar de politierechter

  De politierechter behandelt tijdens een zitting meerdere strafzaken en doet in de regel direct uitspraak. Deze zittingen zijn daarom bij uitstek geschikt voor groepen die gaan kennismaken met de rechtbank of het strafrecht. Strafzittingen zijn toegankelijk vanaf 12 jaar.

  Aandachtspunten rechtbankbezoek

  • In Arnhem en Zutphen kan een groep uit maximaal 20 personen bestaan. 

  • Het is voor grote groepen niet toegestaan om grote tassen en rugzakken mee naar binnen te nemen. Dit zorgt voor te veel oponthoud bij de veiligheidscontrole. 

  • Houd er rekening mee dat de toegangscontrole zo'n 10 minuten in beslag neemt voor een groep.

  • Lees voor het bezoek ook de huisregels door.

  Vragen over groepsbezoek

  Heeft u een vraag die hierboven niet beantwoord wordt? Neem contact met ons op via groepsbezoeken.rb-gel@rechtspraak.nl.

 • Wij hebben geen parkeergelegenheid voor bezoekers bij de gerechtsgebouwen. U kunt gebruik maken van de (betaalde) parkeerterreinen in de omgeving van het gerechtsgebouw. Lees meer over routebeschrijvingen en de bereikbaarheid van de gerechtsgebouwen.