Laden...

De schuldenfunctionaris

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Regels en procedures > De schuldenfunctionaris

Project Schuldenfunctionaris

 

Sinds april 2024 zijn er bij de rechtbank Midden-Nederland schuldenfunctionarissen. Deze medewerkers kunnen mensen met schulden in contact brengen met de schuldhulpverlening van hun gemeente.

Hoe werkt de schuldenfunctionaris?

Schuldenfunctionarissen kunnen worden opgeroepen als tijdens of in de voorbereiding op een zitting blijkt dat de rechtzoekende schulden heeft. Daarnaast kunnen ze aanwezig zijn bij specifieke zittingen, bijvoorbeeld in zaken waar mensen een betalingsachterstand hebben bij een woningcorporatie of zorgverzekeraar. De rechter stelt hierover een paar vragen op zitting en gaat na of de rechtzoekende open staat voor hulp.

Als dat zo is, dan schakelt de rechter de schuldenfunctionaris in. Die gaat na de zitting met de persoon in gesprek. De schuldenfunctionaris benadert daarna de gemeente (dit heeft geen invloed op de behandeling van de zaak bij de rechter). De gemeente neemt binnen 3 werkdagen contact op met de persoon voor de schuldhulpverlening. 

Hoe werkt de schuldenfunctionaris?

De onderstaande flyer (pdf, 555,3 KB) legt stap voor stap uit hoe het werkt als iemand naar een zitting komt en schulden heeft.

Flyer schulderfunctionaris  

Schuldenaanpak

De weg naar schuldhulpverlening laagdrempeliger maken en daarmee sneller werken aan een passende oplossing is een belangrijk aandachtspunt van de Rechtspraak. Daarom is in 2022 besloten dat alle rechtbanken schuldenfunctionarissen gaan inzetten. Op deze pagina leest u meer over de schuldenaanpak van de Rechtspraak.

Meer informatie

Heeft u vragen voor de schuldenfunctionarissen van de rechtbank Midden-Nederland? Neem contact op via schuldenfunctionaris.mnl@rechtspraak.nl.