De Videorechter: bewindzaken via een videoverbinding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Regels en procedures > De Videorechter: bewindzaken via een videoverbinding

Nieuwe, toegankelijke en kostenbesparende manier om uw rechtszaak bij te wonen

De rechtbank Noord-Nederland (RNN) startte in 2016, in samenwerking met de gemeente Emmen, met het behandelen van bewindzaken (in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn) via een videoverbinding. Dit is een nieuwe manier van zittingen doen en deze proef heet ‘De Videorechter’. De Videorechter is hard op weg een structurele dienst te worden binnen de Rechtspraak.

Hiernaast kunt u zien hoe zo’n videozitting in zijn werk gaat.

 

Via een beeldscherm in Emmen contact met de rechter in Assen

Een zitting via videoverbinding is hetzelfde als een gewone zitting. Alleen heeft u nu via een beeldscherm contact met de rechter. U hoeft niet naar de rechtbank in Assen te komen maar u wordt, samen met uw bewindvoerder, verwacht in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein 1 in Emmen. U bespaart hiermee reistijd en reiskosten.
In het gemeentehuis kunt u zich melden bij informatiebalie A. U ziet op die balie een bordje met het logo van de rechtbank staan. Vervolgens begeleidt een medewerker van het gemeentehuis u van het begin tot het einde van de zitting.
Uw zaak wordt vanuit een speciaal ingerichte kamer via een videoverbinding behandeld. Deze kamer is geschikt voor maximaal vier personen. Dit is inclusief uw bewindvoerder.

Proef De Videorechter draagt bij aan toegankelijkheid en digitalisering
In de afgelopen jaren zijn de kantonlocaties in Noord-Nederland gesloten. Zo ook de locatie in Emmen. De rechtszaken van de locatie Emmen worden nu behandeld in Assen. Daardoor is de toegang tot de rechtspraak voor u veranderd en letterlijk meer op afstand gekomen.
Daarnaast past de proef ‘De Videorechter’ bij de toenemende digitalisering binnen de Rechtspraak. Verder raken videogesprekken in de huidige maatschappij steeds meer ingeburgerd. Via bijvoorbeeld Skype en Facetime. De rechtbank hecht aan al deze (maatschappelijke) ontwikkelingen grote waarde en daarom is deze proef gestart.

 

 

Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen

Voor de start van de proef ‘De Videorechter’ hebben wij onderzocht of er behoefte is aan zittingen via videoverbinding. Die behoefte bleek er te zijn. Ook tijdens de proef willen wij uw ervaringen graag weten. Hoe vond u het om via een beeldscherm met de rechter te praten? Wat zou het voor u nog prettiger maken om zo een zitting bij te wonen? Deze vragen kunnen wij u stellen na afloop van uw videozitting zodat wij waar nodig kunnen bijsturen.

 

 

Wilt u uw zaak niet via een videozitting laten behandelen?

Dan kunt u ons dit zo spoedig mogelijk telefonisch of schriftelijk laten weten. Er wordt dan een zitting in het gerechtsgebouw in Assen gepland.

Contact met de rechtbank

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie? Dan kunt u contact opnemen met de rechtbank, team Bewind, Curatele en Mentorschap, telefoon: 088 – 361 13 30.