Laden...

Zitting bijwonen rechtbank Overijssel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Bezoekinformatie > Zitting bijwonen rechtbank Overijssel

Zitting bijwonen

De meeste zittingen in de gerechtsgebouwen in Almelo en Zwolle zijn toegankelijk voor publiek.

Bezoekinformatie

Bekijk wat u moet weten voor een bezoek aan een van de locaties van de rechtbank Overijssel.

 Groepsbezoeken

>Alles uitklappen
 • Wilt u als docent met uw klas de rechtbank Overijssel bezoeken? Op de locaties Almelo en Zwolle bieden wij schoolklassen de gelegenheid om een politierechterzitting bij te wonen. De planning daarvoor verloopt via ProDemos.

  ProDemos biedt scholen de mogelijkheid om een gratis gastles aan te vragen, waarin zij het bezoek aan de rechtbank voorbereiden. Deze gastles kan zowel op school als op de rechtbank, locatie Zwolle, gegeven worden. Op de site van ProDemos (prodemos.nl) staat een rooster van beschikbare zittingen bij de rechtbank Overijssel. U kunt zich als docent aanmelden via de website van ProDemos en bekijken welke mogelijkheden er zijn. U kunt met uw klas ook alleen een politierechterzitting bijwonen. Aanmelden daarvoor gaat ook via de site van ProDemos.

  Naar de politierechter

  De politierechter behandelt tijdens een zitting meerdere strafzaken en doet in de regel direct uitspraak. Deze zittingen zijn daarom bij uitstek geschikt voor scholieren en studenten die voor het eerst gaan kennismaken met het strafrecht.

  Rechtspraak in de klas

  Om uw bezoek aan de rechtbank goed voor te bereiden willen we u attenderen op het lesmateriaal:
  Rechtspraak in de klas

  Het is voor schoolklassen en grote groepen niet toegestaan om (school)tassen mee naar binnen te nemen. Dit zorgt voor te veel oponthoud bij de veiligheidscontrole.

  Lees voor het bezoek ook de huisregels door.

 • Bent u geen docent, maar wilt u wel met een groep (tussen de 5 en 25 personen) een bezoek brengen aan een openbare zitting van de rechtbank Overijssel? Voor nadere informatie en aanmelding neemt u minimaal twee weken voorafgaand aan uw bezoek contact op met de afdeling communicatie via groepsbezoeken.rb-ove@rechtspraak.nl. Zij plannen dan een afspraak met u in. Omdat er veel belangstelling is voor groepsbezoeken moet u rekenen op een wachttijd. Wij wijzen u er op dat de leeftijdsgrens voor het bijwonen van een zitting ligt op 12 jaar (zie ook Zitting bijwonen).

  Graag bij aanmelding het volgende doorgeven

  • Naam en plaats school
  • Grootte van de groep
  • Naam contactpersoon
  • Telefoonnummer contactpersoon
  • E-mailadres contactpersoon

  Het is voor schoolklassen en grote groepen niet toegestaan om (school)tassen mee naar binnen te nemen. Dit zorgt voor te veel oponthoud bij de veiligheidscontrole.

  Lees voor het bezoek de huisregels door.

 Bereikbaarheid en parkeren

>Alles uitklappen
 • Bezoekadres Almelo

  Egbert Gorterstraat 5
  7607 GB Almelo

  Bezoekadres Zwolle

  Schuurmanstraat 2
  8011 KP Zwolle

 • Bekijk de routebeschrijvingen voor de locaties Almelo en Zwolle

 • Parkeren bij locatie Almelo

  Parkeren kan achter de rechtbank in parkeergarage JavaPark (centrumparkeren.nl). Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich een gratis parkeerplaats voor mindervaliden. U komt daar via de inrit aan de Stationsstraat

  Parkeren bij locatie Zwolle

  In de directe omgeving van de rechtbank is weinig gelegenheid tot parkeren. De parkeergarage van de rechtbank is alleen bedoeld voor eigen personeel en pashouders. Op drukke dagen kunt u het beste parkeren op parkeerterrein Turfmarkt (Bagijnesingel 11). Dit is ongeveer 5 minuten lopen. Bijna alle parkeerautomaten accepteren alleen betaling via pin of chip. Aan de voorkant van het gebouw, naast de hoofdingang, bevinden zich twee gratis parkeerplaatsen voor mindervaliden.