Laden...

Stap één in het oplossen van schulden: inzicht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Stap één in het oplossen van schulden: inzicht

Hulp bij schulden

Een jong stel gaat uit elkaar, moeder verhuist naar een particuliere huurwoning. Alles lukt net, financieel. Maar dan verliest zij haar baan en kan ze niet langer de huur betalen. Hulp vragen hoeft niet, 'want ze vindt vast snel nieuw werk'. Zo kabbelt de situatie door. Tot vandaag. Want vandaag staat moeder voor de rechter, omdat de verhuurder verzoekt om ontruiming.

 

 

De rol van de Schuldenfunctionaris

De situatie van de moeder uit het voorbeeld komt helaas steeds vaker voor. De gebeurtenissen van de afgelopen tijd hebben meer dan ooit bewezen dat financiële problemen echt iedereen kan overkomen. Sommige mensen kunnen hier op een eigen manier goed mee omgaan; anderen – zoals de moeder uit het voorbeeld – hebben daarbij hulp nodig. Voor die groep kan de Schuldenfunctionaris uitkomst bieden.

Samenwerking

De Schuldenfunctionaris is verbonden aan de rechtbank en komt in beeld als op zitting blijkt dat een rechtzoekende hulp kan gebruiken met financiële moeilijkheden. Na het checken van een aantal voorwaarden (de mate van schulden, de bereidwilligheid om hulp te accepteren en akkoord op het delen van NAW-gegevens) wordt de rechtzoekende in kwestie in contact gebracht met de gemeente, zodat daar gekeken kan worden naar een passende vorm van hulpverlening.

Belangrijk om te weten is dat die hulpverlening altijd een samenwerking is tussen gemeente en inwoner. Lucinda, schuldenfunctionaris bij rechtbank Overijssel, licht toe: “Vanuit de rechtbank kunnen we veel aanbieden en de gemeente zal dat ook doen, maar het is wel een samenwerking. Je moet zelf ook actie ondernemen. Dat legt ook gelijk goed het verschil uit tussen de schuldenfunctionaris en de schuldsanering. Dit is hulpverlening, doorgeleiding. De regie blijft bij jezelf".

Erkenning en inzicht

Sinds de start van de Schuldenfunctionaris in december 2022 zijn diverse inwoners van Overijsselse gemeenten geholpen met hun financiële moeilijkheden. Elke keer blijkt dat de eerste stap de belangrijkste is, maar ook de moeilijkste. “Het is belangrijk dat rechtzoekenden hun eigen rol erkennen. Dat is moeilijk, maar als je in gesprek gaat blijken mensen eigenlijk vooral blij en opgelucht dat ze hulp kunnen krijgen. Inzicht in de volledige situatie, hoe heftig ook, is uiteindelijk de beste eerste stap. Want alleen als je eerlijk bent kunnen we je goed op weg helpen", aldus Wendela, schuldenfunctionaris bij rechtbank Overijssel.

Liever iedereen een beetje

Elke financiële situatie is uniek, maar er is één advies dat de Schuldenfunctionaris alle schuldenaren wil meegeven: “Blijf betalen! Mensen kiezen vaak tussen het een of het ander, terwijl ik zou adviseren iedere schuldeiser een beetje te betalen. Dan laat je zien dat je wel de wil hebt om te betalen, dat je je best doet. In overleg is er dan vaak best veel mogelijk met schuldeisers".

Meer weten over de Schuldenfunctionaris?
Flyer_Schuldenloket  (pdf, 146,2 KB)