Laden...

“Zonder de facilitaire dienst wordt er geen recht gesproken”

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > “Zonder de facilitaire dienst wordt er geen recht gesproken”

Wat er gebeurt in de zittingszaal heeft logischerwijs meestal de aandacht als je het hebt over een rechtbank. Maar minstens zo belangrijk is de Facilitaire Dienst. Want zonder de facilitaire dienst gaat de deur van het gerechtsgebouw niet open, gaat het licht niet aan en beginnen er geen zittingen. Er gebeurt helemaal niks. Jacqueline van der Wal was de afgelopen 15 jaar teamvoorzitter van dit bijzondere team, maar het is tijd voor haar pensioen en dus komt haar functie vrij. Nieuwsgierig naar wat dat inhoudt?

MartinHogeboom  

De Facilitaire Dienst van rechtbank Overijssel bestaat in totaal uit zo’n 80 collega’s, die deels weer in kleinere teams uiteenvallen. Een breed team, zowel in aantallen als diensten. Van de huur en het onderhoud van de gerechtsgebouwen tot aan de catering en van inkoop tot aan veiligheid en het team van de bode-beveiligers; als teamleider FD draag je ook de verantwoordelijkheid voor een jaarlijkse budget van 10 miljoen.Smeerolie

Voor Jacqueline is het de ruime verantwoordelijkheid, in combinatie met veel vrijheid, waardoor ze haar werk als 'de leukste baan van Nederland' omschrijft: “Juridisch inhoudelijk heeft de facilitaire dienst geen enkele bijdrage, maar zonder ons gebeurt er niets in de rechtbank. Ik noem onze afdeling ook wel de smeerolie van de rechtbank. Het is ontzettend gaaf om je te realiseren dat onze collega's dankzij ons hun werk (goed) kunnen doen".

Margré en Rudy werken op de Servicedesk, waar diverse facilitaire verzoeken van collega's binnenkomen. Zij herkennen de essentiële rol van de facilitaire dienst: “Alles wat niet met rechtspreken te maken heeft verloopt via ons. Je weet 's ochtends nooit wat de dag brengt, maar de rode draad is toch wel de veelzijdigheid en de betrokkenheid en toegankelijkheid van collega's onderling". 

 

Bouwen aan een nieuwe rechtbank

Er staat een hoop te gebeuren bij de rechtbank Overijssel de komende jaren. En omdat de facilitaire dienst zo verweven is met alle onderdelen, zal dat daar ook zeker gemerkt worden. De meest voor de hand liggende is de aanstaande nieuwbouw in Almelo.

Jaap Otten (projectleider nieuwbouw): “De komende jaren wordt er in Almelo gewerkt aan de bouw van een nieuw gerechtsgebouw. Daarbij zijn er veel onderdelen die de facilitaire dienst raken. De toekomstige inrichting van het gebouw, integrale veiligheid, afstemming over toekomstig onderhoud, schoonmaak en catering, de daadwerkelijke verhuizing, noem maar op. Voor het nieuwbouwproject zal regelmatig een beroep gedaan worden op de (kennis van de) collega's van de Facilitaire Dienst terwijl tegelijkertijd het reguliere werk ook doorgaat. Daarin de juiste balans vinden en durven keuzes te maken zal een uitdaging worden".

Afbeelding toevoegen 
 
 

 


Afbeelding toevoegen 
 “Jij bent verantwoordelijk voor veilige rechtspraak” 


 

Veilig werken versus digitaal werken

Een andere belangrijke verandering voor de Rechtspraak betreft de digitalisatie van werkprocessen. Dat vraagt niet alleen andere werkwijzen van collega’s, maar heeft ook fysiek z’n gevolgen voor bijvoorbeeld het archief en huisvesting. Werken collega’s nog wel de hele werkweek vanaf kantoor bijvoorbeeld? En welke faciliteiten hebben ze nodig om thuis hun werk goed te kunnen doen? Allemaal relevante vragen die terecht komen bij de collega’s van de facilitaire dienst. 

En dan hebben we het grootste thema nog niet eens geraakt. Veiligheid in en van de rechtspraak. Jacqueline: “Jij bent verantwoordelijk voor veilige rechtspraak. Jij moet zorgen dat de faciliteiten in orde zijn en dat de mensen getraind zijn. De wereld verandert en dat merken we bij de rechtbank ook. Hoe deze veranderingen in de dagelijkse praktijk te verweven, terwijl alles ook gewoon doordraait: dat is de klus waar mijn opvolger de komende jaren mee aan de slag gaat”. 

Geïnteresseerd in deze vacature? Check Werken bij de Rechtspraak.