Laden...

Vijf vragen aan Willem Visser, Juridisch medewerker K&H

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Vijf vragen aan Willem Visser, Juridisch medewerker K&H
Esther achter een stapel brieven 
 
 

Wat doe je binnen de Rechtspraak?

‘Ik ben Willem Visser en werk als juridisch medewerker bij de afdeling Kanton en Handel. Bij deze afdeling komen zaken terecht die zich afspelen in het civiele recht, waarbij de procespartijen burgers of bedrijven zijn. 

Ik krijg samen met een rechter een bepaalde zaak toebedeeld. Als er in die zaak een zitting wordt gehouden (wat meestal het geval is) dan bereid ik die zitting voor en bespreek ik de zaak van tevoren met de rechter. Als er na de zitting een vonnis moet komen, schrijf ik het concept van dat vonnis. ’

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

'Als ik zitting heb, lees ik van tevoren het dossier, maak ik aantekeningen en bespreek ik de zaak met de rechter met wie ik de zaak behandel. 

Als ik geen zitting heb, bestaat mijn dag grotendeels uit het schrijven van conceptvonnissen. Dit betekent dat ik het dossier (nogmaals) goed bestudeer en dat ik onderzoek doe naar relevante wetgeving en jurisprudentie. Als ik ergens over twijfel kan ik altijd bij de rechter of bij een andere collega terecht voor overleg.'

Esther in de rechtszaal 
 
 

 

Esther bekijkt een dossier 
 
 

Wat is het leukste van jouw werk? 

'De afwisseling. Ik behandel zowel kantonzaken, handelszaken als ook kort gedingen. In kantonzaken procederen partijen met regelmaat in persoon. Dit geeft een interessante kijk op hoe iemand met beperkte kennis van het recht tegen een rechtszaak aankijkt. 

In handelszaken zijn de belangen vaak groot en moeten partijen worden bijgestaan door een advocaat. Een kort geding is daarnaast een procedure op zich. Er is spoed bij, en het oordeel van de rechter is een voorlopig oordeel. 

Wat ik ook erg leuk vind aan mijn werk is dat het soms noodzakelijk is dat de rechter op locatie gaat kijken. Je weet van tevoren nooit wie of wat je precies aan zult treffen, een leuke afwisseling met het werken op kantoor.'

Hoe ben je bij de Rechtspraak terecht gekomen? 

Ik ben na mijn studie bij een advocatenkantoor gaan werken. En hoewel het mij daar goed beviel, heeft werken bij de rechtspraak mij altijd aangegrepen. Op een dag heb ik gesolliciteerd en tijdens de sollicitatiegesprekken kreeg ik een goed gevoel bij de organisatie. Zo ben ik begonnen in Zutphen (rechtbank Gelderland), en vanaf januari 2020 in Zwolle bij de rechtbank Overijssel, op steenworp afstand van mijn huis.

Waar word jij nu blij van op een werkdag, wat geeft jou energie?

Als een juridisch inhoudelijk overleg met een collega zorgt voor nieuwe inzichten. Daarnaast geeft het afronden van een lastige zaak mij een voldaan gevoel.

 

Wat zou je missen als het er niet meer was? 

De zittingen. Vaak roepen processtukken vragen op, ik ben dan altijd erg benieuwd met welke antwoorden partijen op zitting zullen aankomen.

Waarom zou je anderen deze baan aanraden? 

Door de afwisseling, de verantwoordelijkheid en de flexibiliteit. Afgezien van zittingen bepaal ik zelf hoe mijn werkdag eruit ziet. Ik weet wat ik moet doen, het is mijn eigen verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat het werk op tijd af is. Deze flexibiliteit is voor mij erg prettig, omdat ik vorig jaar vader ben geworden.