Laden...

Vijf vragen aan een communicatieadviseur en persvoorlichter bij rechtbank Overijssel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Vijf vragen aan een communicatieadviseur en persvoorlichter bij rechtbank Overijssel
Romy in de rechtszaal 
 
 

Wat doe je binnen de Rechtspraak?

‘Ik ben Romy Hoonhorst en ik werk als communicatieadviseur en persvoorlichter bij de rechtbank Overijssel binnen het team Voorlichting & Communicatie. We houden ons bezig met heel veel verschillende taken, zowel intern als extern.’

 

Wat is het leukst aan jouw werk?

Het leukste is dat ik elke dag mijn steentje bijdraag aan het begrijpelijk uitdragen van de uitspraken die onze rechters doen. Dat gaat van het anonimiseren en publiceren van uitspraken tot het schrijven van een begeleidend nieuwsbericht en het maken van een nieuwsvideo. Het is de uitdaging om een lang en ingewikkeld vonnis te vertalen naar een begrijpelijk nieuwsbericht. Ja, als dat goed lukt ben ik tevreden.

Professioneel gezien vind ik de rechtszaken met veel persaandacht natuurlijk interessant. Daar komt veel bij kijken, zoals het goed faciliteren van de media. In de zittingszaal zijn zij de ogen en oren van de samenleving. Het is daarom belangrijk dat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Zij zijn goed geïnformeerd? Passen alle journalisten in de zittingszaal of moet er een videoverbinding komen? Hebben zij een persrechter nodig? Het mooiste is als het allemaal goed verloopt en je positieve feedback van de journalisten krijgt.

 

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Dat vind ik het mooie van ons werk, geen dag ziet er hetzelfde uit. Ik start altijd met het aanslingeren van mijn laptop en het omzetten van de perstelefoon, want die staat buiten kantooruren natuurlijk doorgeschakeld naar mij of één van mijn collega’s. Daarna haal ik een kop koffie en praat ik even bij met collega’s. Als persvoorlichter ben ik, samen met mijn collega’s, het eerste aanspreekpunt voor journalisten. Zij bellen, appen en mailen ons en bepalen voor het grootste deel dan ook hoe mijn werkdag eruit ziet. En soms is er zo’n dag dat je denkt ‘nu ga ik dit doen’, maar dan vraagt de actualiteit van de dag om andere werkzaamheden. Dan moet je daarin wel snel kunnen schakelen.

Zoals ik hierboven al zei begin ik mijn dag vaak met het pakken van een kop koffie. Die tijd is er niet altijd, want soms moet ik gelijk al naar de zittingszaal om een cameraploeg te begeleiden die opnames komt maken bij een grote strafzaak. Ook dat hoort bij ons werk.

Verdere dingen die ik op een ‘normale’ werkdag doe, zijn het schrijven en redigeren van nieuwsberichten voor rechtspraak.nl of ons intranet en het maken en monteren van nieuwsvideo’s (intern en extern). Ook ondersteun ik andere teams bij hun werkzaamheden, sluit ik aan als communicatieadviseur bij projecten en organiseer ik publieksactiviteiten zoals groepsbezoeken, gastlessen of onze open dag. Maar goed, dat laatste ligt natuurlijk nu stil door corona.

decoratieve afbeelding in een rechtszaal 
 
 

 

Waarom zou jij anderen deze baan aanraden?

Omdat het een heel afwisselende en verantwoordelijke baan is. Je bent de hele dag bezig met iedereen op de hoogte brengen van het laatste nieuws, zowel intern als extern. Daarnaast is de rechtbank ook gewoon een leuke organisatie om voor te werken, het voelt soms als een familie.

 

 

tekst  
 
 

Waar word jij nu blij van op een werkdag? Wat geeft je energie?

Ik word blij als we als team een grote zaak begeleiden of dat ik grote stappen heb kunnen zetten in een mooi en groot project. Of dat het op het einde van de dag voelt alsof je net uit de achtbaan stapt, terugkijkt en glimlachend denkt ‘Wow, wat een dag.’ En dat je weet dat je morgen nog een keer mag. Dat gevoel.

 

Hoe ben je bij de Rechtspraak terecht gekomen?

Voordat ik aan de hbo-opleiding Communicatie begon, heb ik ook nog een tijdje getwijfeld over de studie Rechten. Na enkele meeloopdagen en mijn 'droom' om later het nieuws te presenteren, besloot ik toch om de opleiding Communicatie te gaan volgen. Toch bleef het recht mij erg interesseren. Dit maakte dat ik in het 3e jaar van mijn studie de kans zag om dit te combineren door stage te lopen bij de rechtbank Overijssel. Vanaf dat moment heb ik altijd gezegd 'Als ik de kans krijg om terug te komen, dan doe ik dat direct'. Na mijn afstuderen heb ik eerst anderhalf jaar gewerkt bij een woningstichting in Zwolle, tot de vacature van communicatiemedewerker en persvoorlichter voorbij kwam. Ik heb gesolliciteerd en ben super blij dat ik nu alweer bijna twee jaar op deze plek zit.