Laden...

Wablief?! Meineed

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Wablief?! Meineed

Meineed

Liegen mag niet. En liegen tegen de rechter mag al helemaal niet. Dan loop je bijvoorbeeld het risico dat je je schuldig maakt aan meineed. Tenminste, als je onder ede staat. Omdat je getuige bent of deskundige. Want dan móet je de waarheid spreken.

Maximaal 9 jaar cel

Als je onder ede staat en liegt dan pleeg je meineed. Meestal krijg je daarvoor een gevangenisstraf opgelegd van 3 maanden (bron: oriëntatiepunten straftoemeting). Maar als iemand het erg bont maakt kan dat oplopen tot 6 jaar cel. En als iemand een valse verklaring onder ede aflegt, die ook nog eens in het nadeel van de verdachte is, dan kun je zelfs een celstraf van 9 jaar krijgen.

Verdachte mag liegen

Als je verdachte bent in een strafzaak mag je helemaal zwijgen en is het ook niet strafbaar om tegen de rechter te liegen. Dat komt omdat je niet hoeft mee te werken aan jouw eigen veroordeling. Je wordt ook nooit als verdachte in je eigen strafzaak onder ede gehoord.  Het is trouwens niet altijd verstandig om als verdachte in je eigen strafzaak te liegen tegen de rechter. Als de rechter er achter komt kan een 'kennelijk leugenachtige verklaring' juist als bewijs tegen je worden gebruikt.

Meer lezen over liegen in de zittingszaal? Bekijk dan de rubriek 'Wablief' in deze Rechtspraak Magazine, pagina 26 en 27 (pdf, 6,8 MB).