Laden...

Gebouwen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Rotterdam

Het Rotterdamse gerechtsgebouw van rechtbank Rotterdam is gevestigd aan de voet van de Erasmusbrug, op de linkeroever van de Maas. Dit gebied, de Kop van Zuid, is een voormalig haventerrein. Rotterdam realiseert hier een tweede stadshart, met duizenden woningen en talrijke grootstedelijke voorzieningen.

Het rechtbankcomplex telt twee gebouwen die via glazen loopbruggen met elkaar zijn verbonden. In het lage grijze gebouw, dat is opgetrokken uit hardsteen, bevinden zich de grote zittingszalen, het cellencomplex en de afdeling van de rechter-commissaris in strafzaken. Het bezoekadres daarvan is Wilhelminaplein 125, ingang A.

In het hoge rode gebouw, dat uit baksteen is opgetrokken, zitten de kantoren en de kleinere zittingszalen. Dit gebouw heeft als bezoekadres Wilhelminaplein 100 (ingang B).

In het pand aan de Posthumalaan 74 (ingang C), in het verlengde van de Erasmusbrug, bevindt zich bovendien een extra grote rechtszaal, die geschikt is voor zittingen met extra beveiligingsmaatregelen. Ook andere rechtbanken kunnen van deze zaal gebruikmaken

Rechtbank Rotterdam

Dordrecht

Het gerechtsgebouw in Dordrecht, gelegen aan het Steegoversloot 36 (alleen niet-Dordtenaren gebruiken het lidwoord de), kenmerkt zich door een neoclassistische gevel met ionische zuilen. In 1825 onderging het gebouw deze metamorfose nadat de schutterij van St. Joris er tot ca 1800 gehuisvest was. Vanaf het begin van de negentiende eeuw zetelden hier rechterlijke colleges waaraan het gebouw sinds die tijd de naam Tribunaal dankt. De rechtbank is hier gevestigd sinds 1838. In 1984 is het kantongerecht daarbij gekomen. In 2002 is het kantongerecht onderdeel geworden van de rechtbank. Ook het Openbaar Ministerie was tot 2004 in dit gebouw ondergebracht. De zittingszalen en enquêtekamers bevinden zich op de 2e etage van het gebouw. Op de 1e etage bevindt zich een historische zittingzaal, de Noordzaal.

Rechtbank Dordrecht