Veelgestelde vragen over het Huwelijksgoederenregister

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Registers > Veelgestelde vragen over het Huwelijksgoederenregister

 Veelgestelde vragen over het Huwelijksgoederenregister

>Alles uitklappen
 • Heeft u in of na 1969 bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden laten vastleggen en een verzoek ingediend om dit in het Huwelijksgoederenregister te laten registreren? Dan is deze registratie in het register opgenomen. De registratie is niet verplicht. U kunt in het register zoeken op beide achternamen van de partners en de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
  Het is mogelijk een uittreksel van de registratie in het register te downloaden en op te slaan. Bij de rechtbank kunnen partners een afschrift (kopie) van de voorwaarden opvragen. De voorwaarden zelf kunt u niet inzien of opvragen via het Huwelijksgoederenregister.

 • De datum en plaats van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, de datum waarop het verzoek om registratie van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden is ingediend en de datum waarop de registratie heeft plaatsgevonden. Daarnaast ziet u het registratienummer en de rechtbank die de huwelijkse voorwaarden heeft geregistreerd.

 • Partners kunnen bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris een verzoek indienen om in het Huwelijksgoederenregister te laten registeren dat ze deze voorwaarden hebben laten vastleggen. Deze registratie is niet verplicht. Hebben partners geen verzoek hiervoor ingediend, dan is in het Huwelijksgoederenregister niet zichtbaar dat zij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebben opgesteld. De andere mogelijkheid is dat er iets is misgegaan bij het zoeken. Raadpleeg in dat geval de zoektips.

 • Nee, vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming kunt u alleen in het Huwelijksgoederenregister zoeken op beide achternamen van de partners en de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

 • Hebben de partners via de notaris een verzoek ingediend om in het Huwelijksgoederenregister te laten registreren dat zij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebben laten vastleggen? Dan is deze registratie op te zoeken in het Huwelijksgoederenregister op basis van de achternamen van beide partners en de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook is het dan mogelijk via de knop ‘stukken opvragen’ een uittreksel van de inschrijving te downloaden en op te slaan.

 • Een afschrift van uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u niet via het Huwelijksgoederenregister opvragen. U en uw partner kunnen schriftelijk een afschrift opvragen bij de rechtbank waar de voorwaarden zijn ingeschreven. Als u niet weet welke rechtbank dit is, dan kunt u dat nakijken via de knop 'stukken opvragen'. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook notarissen, deurwaarders en de Belastingdienst een afschrift opvragen.

  Voorzie uw verzoek aan de rechtbank in elk geval van:

  • volledige naam van beide partners
  • datum huwelijk
  • gemeentenaam waar het huwelijk is voltrokken
  • adresgegevens
  • telefoonnummer
  • kopie trouwboekje (als het afschrift voor de Belastingdienst bestemd is)

  Stuur uw verzoek naar de rechtbank in het werkgebied waar de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden zijn vastgelegd.

  Overzicht rechtbanken

 • Een afschrift is een kopie van de akte huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Een afschrift kunt u niet opvragen via het Huwelijksgoederenregister. De partners die de voorwaarden hebben laten registreren, kunnen een afschrift ervan opvragen bij de rechtbank in het werkgebied waar de voorwaarden zijn ingeschreven. Als u niet weet welke rechtbank dit is, dan kunt u dat nakijken via de knop 'stukken opvragen'. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook notarissen, deurwaarders en de Belastingdienst uw huwelijkse voorwaarden opvragen. Een uittreksel huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bevat alleen de gegevens over de registratie in het Huwelijksgoederenregister, zoals de persoonsgegevens, de soort voorwaarden en de registratiedatum.

 • In het Huwelijksgoederenregister kunt u zien of er huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden zijn vastgelegd, u kunt ze niet digitaal inzien en geen akte opvragen in het Huwelijksgoederenregister. Bij de rechtbank kunt u wel een afschrift (kopie) van de akte opvragen. Alleen de partners zelf kunnen dit doen.

 • Als u en uw partner willen afwijken van de wettelijke regels over het huwelijksvermogen, dan kunt u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden overeenkomen. Dit is mogelijk op het moment dat u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, of tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U dient de voorwaarden te laten vastleggen bij de notaris in een akte. Vanaf dat moment gelden de wettelijke regels – de gemeenschap van goederen – niet meer voor u beiden. De notaris kan op uw verzoek in het Huwelijksgoederenregister laten opnemen dat u huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden heeft laten vastleggen. Dit is niet verplicht.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum