Laden...

Digitaal handelen met de overheid

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Voor professionals in het recht > Digitaal handelen met de overheid

Stap 1: Mijn Belastingdienst

Is uw bewindskantoor aangesloten op systeem Toezicht? Dan kunt u sinds augustus 2022 voor in het Centraal Curatele- en Bewindregister (CCBR) gepubliceerde bewinden namens uw cliënt inloggen op Mijn Belastingdienst via eHerkenning. Zo kunt u de belastingaangifte voor uw cliënt online doen. Heeft u problemen met inloggen op Mijn Belastingdienst? Neem dan contact op met de Belastingdienst.


Beveiligde database: check op wettelijke vertegenwoordiging

Het digitaal regelen van belastingzaken voor uw cliënt is mogelijk doordat de Belastingdienst online en automatisch bij de Rechtspraak kan controleren of u inderdaad wettelijk de vertegenwoordiger bent. De Rechtspraak heeft dit technisch mogelijk gemaakt door het bouwen van een beveiligde database. Hierin staat wie u wettelijk mag vertegenwoordigen.


Vervolgstappen

Het is de bedoeling om stapsgewijs de dienst uit te breiden door:

  • niet in het Centraal curatele- en bewindregister vermelde bewinden toe te voegen aan de database;
  • curatoren, mentoren en particuliere bewindvoerders toe te voegen aan de database;
  • andere portalen van de Belastingdienst, zoals Mijn Toeslagen, geschikt te maken;
  • andere overheidsorganisaties zoals gemeenten toegang te geven, en
  • maatschappelijke organisaties (bijvoorbeeld zorgkantoren) toegang te geven voor het controleren in de beveiligde database. 

Wet digitale overheid

De dienst van de Rechtspraak is een belangrijke stap in de Wet digitale overheid. Die regelt het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-)overheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is initiatiefnemer.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.