Laden...

Digitaal toezicht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCiviel > Curatele, bewind en mentorschap > Digitaal toezicht

Digitaal mentorschap

Sinds 2 februari 2024 is digitaal toezicht ook mogelijk voor professionele mentoren. Verslagen en ook (machtigings)verzoeken digitaal maken en indienen bij de rechtbank was al mogelijk voor professionele bewindvoerders en professionele curatoren. Alle communicatie vindt plaats op één digitale plek, zodat alles overzichtelijk bij elkaar blijft.

Wat heeft u nodig voor digitaal toezicht?

Digitaal toezicht is mogelijk als u werkt met een IT-leverancier die is aangesloten op het Aansluitpunt Toezicht. In de tabel hieronder ziet u welke dit zijn.

Beveiligd webportaal Mijn Rechtspraak – Curatele, Bewind en Mentorschap (Mijn CBM) vanaf mei 2024

Geldt bovenstaande niet voor u omdat uw kantoor niet beschikt over de juiste software voor een systeemkoppeling? Vanaf mei 2024 kunt u gebruik maken van een beveiligd webportaal van de Rechtspraak, waarbij u inlogt met eHerkenning. eHerkenning kunt u aanvragen bij door de Rijksoverheid erkende leveranciers (eherkenning.nl).

Hoe werkt digitaal indienen via het Aansluitpunt Toezicht?

1. Neem contact op met de rechtbank(en) die de zaak behandelt. Samen met de rechtbank maakt u afspraken over het digitaal klaarzetten van uw dossiers.

2. Zodra de rechtbank uw zaken digitaal heeft klaargezet, maakt u vanuit uw eigen kantoorsysteem een rechtstreekse verbinding met het digitale systeem van de Rechtspraak.

Veelgestelde vragen digitaal toezicht

Via het Aansluitpunt Toezicht kunt u:

  • de rechter verzoeken om machtigingen
  • alle verslagen indienen: de boedelbeschrijving, de (eind)rekening en verantwoording (bij overlijden) en de tussentijdse evaluatie
  • beslissingen van de rechter inzien
  • berichten versturen naar en ontvangen van de rechtbank.

 

Aansluitpunt Toezicht

In deze tabel ziet u via welke IT-leveranciers u kunt werken met het Aansluitpunt Toezicht voor curatele, bewind en/of mentorschap

Leverancier Status
2WorkSysteemkoppeling gereed
Allegro (Kred'it)Beproeft digitaal communiceren in de praktijk met 1 bewindvoerder
ArmariumSysteemkoppeling gereed
Bizon SoftwareSysteemkoppeling gereed
eStrategySysteemkoppeling gereed
FineaidSysteemkoppeling gereed
Flow (Plangroep)Systeemkoppeling gereed
Igor (Piekoo) Systeemkoppeling gereed
Mcas Systeemkoppeling gereed
Onview (Linfosys) Systeemkoppeling gereed
SmartFMS Systeemkoppeling gereed
Stratech Systeemkoppeling gereed

Reglement Aansluitpunt Toezicht

Het Reglement Aansluitpunt Toezicht (pdf, 247,6 KB) is gepubliceerd in de Staatscourant van 3 november 2017. Het beschrijft de werking van en bevat de voorwaarden voor het gebruik van de systeemkoppeling. Een conceptversie van het reglement is ter consultatie aangeboden aan onder andere brancheverenigingen, pilotbewindvoerders en een aantal IT-leveranciers. Het reglement wordt op basis van voortschrijdend inzicht aangepast.

Technische informatie Aansluitpunt Toezicht

Bent u softwareleverancier en ontwikkelt u software waarmee professionele curatoren, bewindvoerders en/of mentoren vanuit het kantoorsysteem rechtstreeks gegevens kunnen uitwisselen met de Rechtspraak? Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum. Dat kan telefonisch via 088 361 61 61 of via Facebook en X (Twitter) van maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.

 


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

Lees meer over contact via WhatsApp

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact