Laden...

Curatele, bewind en/of mentorschap aanvragen of omzetten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCiviel > Curatele, bewind en mentorschap > Curatele, bewind en/of mentorschap aanvragen of omzetten

Curatele aanvragen of omzetten

Curatele aanvragen 

Omzetting naar curatele 

Is er al bewind of mentorschap maar geeft dit te weinig bescherming? Met dit formulier vraagt u de kantonrechter de beschermingsvorm om te zetten naar een zwaardere vorm, curatele

Bijlagen 

Met het aanvraag- of omzettingsformulier stuurt u mee een:

Akkoordverklaring

Bereidverklaring

Plan van aanpak

Bij curatele is het handig als u een verklaring van een arts of behandelaar over de medische en psychische conditie van de betrokkene kunt bijvoegen. 

 

Aanvragen bewind vanwege schulden

Per 1 januari 2021: 

  • kunnen gemeenten gebruikmaken van het adviesrecht als u bewind wilt instellen voor iemand met problematische schulden.
  • mag de rechter alleen bewind voor bepaalde duur uitspreken als u bewind aanvraagt bij schulden of verkwisting. 

 

Bewind en/of mentorschap aanvragen of omzetten

Bewind en/of mentorschap aanvragen

Omzetting naar bewind en/of mentorschap

Is de bestaande curatele (inmiddels) een te zware bescherming geworden? Met dit formulier kunt u de kantonrechter vragen de curatele om te zetten naar een lichtere beschermingsvorm: bewind, mentorschap of beide.

Bijlagen

Met het aanvraag- of omzettingsformulier stuurt u mee een:

Akkoordverklaring

Bereidverklaring

Plan van aanpak

Bij bewind is het handig als u een verklaring van een arts of behandelaar over de medische en psychische conditie van de betrokkene kunt bijvoegen. 

Afwezigheidsbewind

Wordt de betrokkene vermist, of is hij vertrokken zonder dat hij voldoende orde op zaken heeft gesteld? Met dit formulier kunt u de kantonrechter vragen een bewindvoerder bij afwezigheid te benoemen (afwezigheidsbewind). 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact