Laden...

Veelgestelde vragen digitaal strafdossier (Mijn Strafdossier)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksReglementen procedures en formulieren > Strafrecht > Veelgestelde vragen digitaal strafdossier (Mijn Strafdossier)

 Mijn Strafdossier

>Alles uitklappen

 Inloggen en machtigen Mijn Strafdossier

>Alles uitklappen

 Berichten en notificaties

>Alles uitklappen

 Werken in Mijn Strafdossier

>Alles uitklappen
 • Vanaf 23 november 2018 heeft Mijn Strafdossier een mappenstructuur met een nieuwe nummering. In zaken die zijn aangebracht vóór 23 november 2018 hebben de mappen een nummering met 2 getallen: 00 – Verdachtegegevens. Zaken die na 23 november zijn aangebracht én lopende zaken waarin op of na 23 november 2018 een nieuw document is toegevoegd, krijgen mappen met 3 getallen: 010 – Verdachtegegevens. Het kan dus voorkomen dat u binnen 1 dossier verschillende nummeringen ziet. En dat er 2 mappen zijn met dezelfde titel.

 • De stukken worden naar het advocatenportaal gezonden, zodra de zaak bekend is in gps en de advocaat is geregistreerd. U ontvangt een notificatiemail als de stukken beschikbaar zijn in Mijn Strafdossier. 

 • U ontvangt een notificatiemail voor ieder dossier dat wordt verstrekt of stukken die worden aangevuld.

 • Nadat u het dossier volledig heeft gedownload, blijft het eerste-aanlegdossier nog 8 weken in het portaal beschikbaar. Daarna wordt het gearchiveerd. Een dossier in tweede aanleg is na volledige download nog 26 weken beschikbaar voordat het gearchiveerd wordt.

  Nieuwe stukken die hierna binnenkomen kunt u inzien en ook weer downloaden. Van de gearchiveerde stukken ziet u dan alleen nog de documentnaam. Wilt u gearchiveerde stukken (opnieuw) downloaden, dan kunt u daarvoor een verzoek indienen bij het parket, de rechtbank of het gerechtshof dat de zaak behandelt.

  Heeft u het dossier niet volledig gedownload? Dan wordt het eerste-aanlegdossier gearchiveerd als er in 6 maanden geen enkel stuk aan het dossier is toegevoegd. Het tweede-aanlegdossier wordt gearchiveerd als er in 1 jaar geen enkel stuk aan het dossier is toegevoegd.

 • Dat kan voorkomen als er nagekomen stukken zijn verstrekt in een dossier dat al gearchiveerd is. De namen van de gearchiveerde documenten zijn dan wel zichtbaar, maar u kunt deze niet meer inzien of downloaden. Achter het document staat ‘N.B.’: niet beschikbaar. Als u dat stuk toch nodig heeft, moet u een verzoeken indienen bij het parket, de rechtbank of het gerechtshof dat de zaak behandelt.

 • U ontvangt van alle hoven en in de meeste hogerberoepszaken digitaal het dossier.

 Digitaal dossier

>Alles uitklappen
 • Om een document direct in te zien klikt u op de naam van het document. Afhankelijk van welke browser u gebruikt en uw browserinstellingen, opent het document direct in de browser of in de bijbehorende applicatie. Het is ook mogelijk dat uw browser het document eerst lokaal opslaat voordat u het kunt openen. De downloadstatus van een document verandert niet door een document direct in te zien. 

 • Kies op de startpagina van Mijn Strafdossier bij ‘Downloaden’ of u het hele dossier wilt downloaden of alleen de laatste toevoegingen. Bij het downloaden worden de bestanden in 1 zip-bestand aangeboden. Als u het zip-bestand uitpakt, komen zowel de mappenstructuur als de documenten in uw eigen omgeving beschikbaar. Ook vanuit een geopend dossier kunt u het hele dossier downloaden. Wilt u 1 map of 1 document downloaden, selecteer dan de map of het document. Gebruik daarna de knop ‘Downloaden’.

 • Een medewerker van het verantwoordelijke parket (OM) kan controleren of alle dossierstukken ter beschikking zijn gesteld. Zo niet, dan kan het stuk (via post/papier) worden aangeleverd door de medewerker van het OM.

 • Zorg dat u het document op een logische plek op uw lokale netwerk of systeem plaatst. Dit kunt u direct doen door rechts te klikken en de map op uw netwerk of uw lokale systeem te kiezen waar u het bestand in de toekomst terug wilt kunnen vinden. Maak eventueel een nieuwe map aan als het nodig is. Let op dat u het stuk niet in uw eigen download folder laat staan. Als u zelf niet kiest waar het bestand moet komen te staan, zetten zowel windows als mac computers de bestanden standaard in deze map. U kunt ook hiervandaan de bestanden opslaan op een voor u logische plek.

 • Is een map ‘vet’ dan staat er een nieuw, ongelezen, document in die map. In de map is het nieuwe document ook ‘vet’. Zodra u het stuk heeft gelezen of gedownload, wordt het normaal weergegeven.

 • Nee, dat is op dit moment niet mogelijk

 Helpdesk en storingen

>Alles uitklappen

Verbeteringen

Als gebruiker van Mijn Rechtspraak heeft u waardevolle kennis voor de verbetering van onze digitale systemen. Uw vragen, opmerkingen en tips kunt u doorgeven aan het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

Lees meer over contact via WhatsApp

 • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
 • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

 • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact