Laden...

Klimaatrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Juridische begrippen > Klimaatrecht

Wat is klimaatrecht?

Klimaatrecht is een nieuw rechtsgebied dat steeds vaker in het nieuws komt. Wetten op dit gebied helpen bij het beschermen van ons milieu en zorgen ervoor dat bedrijven en overheden verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun invloed op het klimaat. In klimaatzaken komen bijvoorbeeld bedrijven voor de rechter die schadelijke stoffen uitstoten.

Klimaatwet
Sinds juli 2023 geldt in Nederland de Klimaatwet (overheid.nl). Deze wet stelt doelen voor het verminderen van broeikasgassen. Volgens deze wet moet Nederland in 2030 49% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. In 2050 moet dit zelfs 95% minder zijn.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact