De Zes van Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > De Zes van Breda
illustratieve afbeelding

Stand van zaken

 Breda [Foto: Hollandse Hoogte]

In 1993 wordt de moeder van de eigenaar van restaurant Peacock in Breda om het leven gebracht in het restaurant. De strafzaak tegen 6 verdachten loopt al meer dan 20 jaar. Dit komt onder andere omdat de Hoge Raad in 2012 (in een zogenoemde herzieningsprocedure) besliste dat de zaak opnieuw door een gerechtshof behandeld moest worden.

Het gerechtshof in Den Haag deed op 14 oktober 2015 uitspraak. Tegen de uitspraak werd cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Op 19 december 2017 heeft de Hoge Raad beslist dat het oordeel van het Haagse hof over de Zes van Breda in stand blijft. Dat hof had de eerdere veroordelingen gehandhaafd. Die veroordelingen zijn daarmee definitief.

Procedure

 
  1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  2. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
  3. Uitspraak Hoge Raad Genomen stap
  4. Herzieningsverzoek toegewezen Genomen stap
  5. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
  6. In cassatie Genomen stap
  7. Uitspraak Hoge Raad Genomen stap
 

Veroordelingen Zes van Breda blijven in stand

De Hoge Raad laat het oordeel in herziening van het Haagse hof over de Zes van Breda in stand. Dat hof had de eerdere veroordelingen gehandhaafd. Die veroordelingen zijn daarmee definitief.

Wat is cassatie?

Als het Openbaar Ministerie en/of de verdachte het niet eens zijn met (een deel van) de uitspraak van het gerechtshof, kunnen ze in cassatie gaan. De Hoge Raad kijkt alleen naar of het hof het recht juist heeft geïnterpreteerd en toegepast en of het hof zijn uitspraak voldoende heeft gemotiveerd en onderbouwd.

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

19-12-2017De Hoge Raad laat het oordeel in herziening van het Haagse hof over de Zes van Breda in stand. Dat hof had de eerdere veroordelingen gehandhaafd. Die veroordelingen zijn daarmee definitief.
06-06-2017In de strafzaak tegen de Zes van Breda zijn volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad Harteveld de al eerder ontstane twijfels aan de juistheid van hun veroordeling nog niet weggenomen.
14-10-2015Het gerechtshof laat in de herzieningsprocedure de veroordelingen van alle verdachten in stand.
18-12-2012De Hoge Raad verklaart de vordering tot herziening van de zaak 'de zes van Breda' gegrond. Het hof Den Haag moet deze zaak opnieuw behandelen.
05-06-2012Advocaat-generaal Aben dient een vordering tot herziening in bij de Hoge Raad.

Persvoorlichting Hoge Raad

         

Communicatie en (pers)voorlichting Hoge Raad

Tel: 070 - 361 13 11
E-mail: info@hogeraad.nl

Landelijke Persrichtlijn 2013

Voor zover van toepassing sluit de Hoge Raad aan bij de Persrichtlijn 2013 van de Rechtspraak. Deze richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Laatste nieuws over doodslag Chinees restaurant Breda 1993  Laatste nieuws over doodslag Chinees restaurant Breda 1993