Nijmeegse scooterzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Nijmeegse scooterzaak

Stand van zaken

Foto van de politie dat een passantenonderzoek houdt op de plek van het ongeluk 29 januari 2010, politie houdt een passantenonderzoek op de plek van het ongeluk [Foto: Hollandse Hoogte]

De Hoge Raad heeft op 20 februari 2018 beslist dat de veroordelingen door het gerechtshof van de 2 verdachten in de Nijmeegse scooterzaak in stand blijven. De 2 mannen werden veroordeeld wegens het medeplegen van dood door schuld in het verkeer. Begin 2010 reden zij in Nijmegen een man dood terwijl ze op de vlucht waren voor de politie. De oudste verdachte kreeg 3 jaar en 10 maanden cel, de jongste 3 jaar en 9 maanden.

Procedure

  1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  2. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
  3. Uitspraak Hoge Raad (zaak moet over) Genomen
  4. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
  5. Inhoudelijke behandeling Hoge Raad Genomen stap
  6. Uitspraak Hoge Raad Genomen stap

 

Laatste nieuws

Veroordelingen Nijmeegse scooterzaak blijven in stand

De veroordelingen van de 2 verdachten in de zogenoemde ‘Nijmeegse scooterzaak’ wegens het medeplegen van dood door schuld in het verkeer blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

 

Wat is cassatie?

In deze zaak werd cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Dit betekent dat de Hoge Raad werd gevraagd de uitspraak van het gerechtshof te vernietigen.

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

20-02-2018De Hoge Raad heeft bepaald dat de veroordelingen van de 2 verdachten in de zogenoemde ‘Nijmeegse scooterzaak’ wegens het medeplegen van dood door schuld in het verkeer in stand blijven.
16-01-2018De veroordelingen van de 2 verdachten dienen in stand te blijven, adviseert de advocaat-generaal de Hoge Raad.
20-06-2016Het gerechtshof veroordeelt de oudste verdachte tot 4 jaar cel. De jongste verdachte krijgt een celstraf van 3 jaar en 9 maanden.
18-11-2015Het gerechtshof beslist om de 2 verdachten niet op de openbare zitting te horen als getuige in elkaars zaak, maar door de raadsheer-commissaris in een besloten verhoor.
05-08-2015De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep wordt later afgerond om dat 1 van de verdachten afwezig is. Hij is vanwege zijn bruiloft in het buitenland.
04-03-2015Op 4 maart 2015 vindt een reconstructie en een schouw plaats in Nijmegen.

Zitting bijwonen

Afbeelding toevoegenHoge Raad [foto: Sebastian van Damme]

Procedures bij de Hoge Raad worden vrijwel geheel schriftelijk gevoerd. Dit heeft tot gevolg dat er bijna geen zittingen zijn waarbij partijen en/of advocaten verschijnen die hun standpunt toelichten. De uitspraak wordt gedaan tijdens een zogenoemde rolzitting. Deze is openbaar. In het geval er belangstellenden zijn zal de voorzitter in enkele zinnen aangeven wat de uitspraak is.

Persvoorlichting Hoge Raad

 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting Hoge Raad

Tel: 070 - 361 13 11                                   
E-mail: info@hogeraad.nl

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

Voor zover van toepassing sluit de Hoge Raad aan bij de Persrichtlijn 2013 van de Rechtspraak. Deze richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

Nieuws over de Nijmeegse scooterzaak  Nieuws over de Nijmeegse scooterzaak