Laden...

Ruinerwold-zaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Ruinerwold-zaak

Stand van zaken

De boerderij in Ruinerwold De boerderij in Ruinerwold (foto: Hollandse Hoogte)

De man, Gerrit Jan van D., is de vader van de kinderen. Hij is aangehouden op verdenking van (onder meer) vrijheidsberoving. Later is daar een verdenking van seksueel misbruik bijgekomen. In de rechtszaak, die dient bij de rechtbank Noord-Nederland, staat ook een tweede verdachte terecht. Deze man, Josef B., heeft de Oostenrijkse nationaliteit.

B. mag de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak verder in vrijheid afwachten, heeft de rechtbank op 30 oktober 2020 besloten.

Procedure

 
 1. Pro-formazittingen
  rechtbank Done
 2. Inhoudelijke behandeling
  rechtbank Active stap
 3. Uitspraak
  rechtbank te nemen stap

Wat is een pro-formazitting?

Tijdens een pro-formazitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Een pro-formazitting is nodig, als een zaak binnen een bepaalde termijn op een zitting moet zijn geweest. Er wordt gesproken over de stand van het onderzoek, (eventueel) de voorlopige hechtenis en de verdere planning.

Agenda

DatumOmschrijving
10 december 2020Pro-formazitting gaat niet door.
Het is nog niet bekend wanneer er een nieuwe zitting wordt gepland.

Ontwikkelingen

DatumOmschrijvingMeer informatie
30 oktober 2020Pro-formazitting. B. mag de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak in vrijheid afwachten, heeft de rechtbank besloten.
7 oktober 2020Rechter Franssen is na een kort ziekbed overleden. Zijn vaste plek in deze zaak wordt gauw opgevuld.
17 september 2020Pro-formazitting. De rechtbank besluit dat de twee verdachten in hechtenis blijven.
2 en 3 juli 2020Tijdens de derde pro-formazitting besluit de rechtbank dat de twee verdachten in hechtenis blijven.
6 april 2020 Tijdens de tweede pro-formazitting besluit de rechtbank dat de twee verdachten in hechtenis blijven en er volgt een nader verhoor van kinderen uit het gezin.
24 januari 2020De rechtbank neemt maatregelen richting RTL na uitzending Jinek.
(Eerder, op 21 januari, deelde de rechtbank deze beslissing mee.)
21 januari 2020Tijdens de eerste pro-formazitting besluit de rechtbank dat de twee verdachten in hechtenis blijven. Er komt een neurologisch onderzoek naar de gezondheidstoestand van verdachte Van D., waarna hij geobserveerd wordt in het Pieter Baan Centrum. Verder mag de verdediging de kinderen uit het gezin achter gesloten deuren horen.Voorafgaand: informatie voor de pers
30 oktober 2019Een 'raadkamerbehandeling'. De rechtbank beslist dat de verdachten in voorarrest blijven. Ook brengen de rechters een bezoek aan de boerderij en de afgesloten ruimtes waar het gezin zich bevond.
15 oktober 2019De politie maakt bekend dat zij op aanwijzing van een 25-jarige man, een zoon, in de boerderij een man en 5 andere kinderen van hem heeft ontdekt.

Procesdeelnemers

Rechtbank

Rechters:

 • mw. mr. Läkamp (voorzitter)
 • mw. mr. Depping
 • dhr. mr. Sieders

Griffier:

 • dhr. mr. Jansen

Openbaar Ministerie

Officier van Justitie:

 • mw. mr. Roggen
 • dhr. mr. Veenstra

Advocaten

 • dhr. mr. Moszkowicz
  (verdachte Josef B.)
 • dhr. mr. Snorn
  (verdachte Gerrit Jan van D.)

Zitting bijwonen

De pro-formazittingen zijn in principe openbaar.

Publiek

Als de hoofdzaal vol is, kunnen andere geïnteresseerden de pro-formazitting in een andere zaal op beeldschermen volgen. Bezoekers hoeven zich niet vooraf aan te melden. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Als de zalen vol zijn, is geen toegang meer mogelijk tot die ruimtes.

Pers

Vanwege de te verwachten mediabelangstelling verzoeken wij alle pers om zich aan te melden via pers.rnn@rechtspraak.nl, ook schrijvende pers en rechtbanktekenaars.

Informatie voor de pers

Journalisten die een zitting willen bijwonen, dienen zich van tevoren te accrediteren. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Noord-Nederland.

Telefoon: 06 310 136 78
E-mail: pers.rnn@rechtspraak.nl.