Dotterbloem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Dotterbloem

Stand van zaken

Het OM vervolgt in deze zaak politieambtenaren, ambtenaren van defensie en burgers voor corruptie bij de levering van voertuigen voor de politie en Defensie.

De rechtbank Rotterdam heeft op 22 februari 2018 6 verdachten veroordeeld voor corruptie. De straffen variëren van taakstraffen tot 12 maanden gevangenisstraf voor de hoofdverdachte. 5 andere verdachten zijn vrijgesproken.

Procedure

  1. Regiezitting Genomen stap
  2. Inhoudelijke behandeling rechtbank Genomen stap
  3. Uitspraak rechtbank Genomen stap

 

Laatste nieuws

Celstraf en taakstraffen voor corruptie bij levering voertuigen politie en Defensie

De rechtbank Rotterdam heeft op 22 februari 2018 in de zogenoemde Dotterbloem-zaak zes verdachten veroordeeld voor corruptie. De straffen variëren van taakstraffen tot 12 maanden gevangenisstraf voor de hoofdverdachte. Vijf andere verdachten zijn vrijgesproken.

 

De strafzitting: hoe komt een uitspraak van de rechter tot stand?

De officier van justitie vertelt waarvan hij de verdachte verdenkt. De rechter ondervraagt de verdachte en doet onderzoek. De officier van justitie vertelt of/waarom hij de verdachte schuldig vindt en welke straf/maatregel passend is. De advocaat verdedigt de verdachte en vertelt hoe hij tegen de zaak aankijkt. De verdachte krijgt het laatste woord.

 

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

22-02-2018Uitspraak rechtbank. De rechtbank Rotterdam heeft 6 verdachten veroordeeld voor corruptie. De straffen variëren van taakstraffen tot 12 maanden gevangenisstraf voor de hoofdverdachte. 5 andere verdachten zijn vrijgesproken.
08-11-2017Derde regiezitting. Uitspraak op de verzoeken van de verdediging tot nader onderzoek. De rechtbank heeft de verzoeken tot het horen van getuigen toegewezen en andere onderzoekswensen afgewezen.
14-09-2017Tweede regiezitting.
13-06-2017Eerste regiezitting. Beslissing: de meervoudige kamer van de rechtbank heeft verschillende onderzoekwensen van de verdediging, waaronder het horen van getuigen, toegewezen en een aantal afgewezen. De verzoeken tot het horen van de voormalige ministers van Defensie Kamp en Van Middelkoop zijn afgewezen. Deze verzoeken zijn onvoldoende onderbouwd. De beslissing tot het horen van de voormalige minister van Defensie Hillen is aangehouden.

 

Procesdeelnemers

 
 

Rechtbank

De volgende rechters behandelen deze zaak:

  • dhr. mr. J.J. Bade (voorzitter)
  • dhr. mr. K.A. Baggerman
  • dhr. mr. J. de Lange

Openbaar Ministerie

De volgende officier van justitie behandelt deze zaak:

  • dhr. mr. F. van Veghel

 

Verdediging

De advocaten van de verdachten zijn de mrs. Martens, Duijvelshoff, Ruperti, Krikke, Korvinus, Van Vliet, Zuur, Groenhuijsen, Van de Laar en Leijendekker.

 

 

Zitting bijwonen

Voorgevel van de rechtbank RotterdamRechtbank Rotterdam

Zittingen in een strafzaak zijn meestal openbaar. U kunt als belangstellende een zitting bezoeken. De rechtszaak vindt plaats bij de rechtbank Rotterdam.

Er is beperkte ruimte in de zittingszaal, daarom laat de rechtbank publiek toe op volgorde van binnenkomst. Als de zaal vol is, wordt de toegang geweigerd. Om de rechtbank binnen te gaan is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

 

Persvoorlichting rechtbank Rotterdam

 
 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Rotterdam

Pelle Biesmeijer, tel. 06 11098111
Lily Derksen, tel. 06 48135243

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 

 

 

Nieuws over deze zaak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over deze zaak

 

 

Celstraf en taakstraffen voor corruptie bij levering voertuigen politie en Defensiehttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Celstraffen-en-taakstraffen-voor-corruptie-bij-levering-voertuigen-politie-en-Defensie.aspxRotterdam21-2-2018 23:00:00<p>De rechtbank Rotterdam heeft op 22 februari 2018 in de zogenoemde Dotterbloem-zaak zes verdachten veroordeeld voor corruptie. De straffen variëren van taakstraffen tot 12 maanden gevangenisstraf voor de hoofdverdachte. Vijf andere verdachten zijn vrijgesproken.</p>
Uitspraak op de verzoeken van de verdediging tot nader onderzoek in de zaak Dotterbloem https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Uitspraak-op-de-verzoeken-van-de-verdediging-tot-nader-onderzoek-in-de-zaak-Dotterbloem-.aspxRotterdam7-11-2017 23:00:00<p>Uitspraak op de verzoeken van de verdediging tot nader onderzoek in de zaak Dotterbloem (verdachten corruptie defensie/politie). De rechtbank heeft de verzoeken tot het horen van getuigen toegewezen en andere onderzoekswensen afgewezen.</p>
Rechtbank beslist over onderzoekswensen in zaak verdachten corruptie defensie en politiehttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Rechtbank-beslist-over-onderzoekswensen-in-zaak-verdachten-corruptie-defensie-en-politie.aspxRotterdam15-6-2017 22:00:00<p> <span>Uitspraak op de verzoeken tot nader onderzoek in de zaak Dotterbloem (verdachten corruptie defensie/politie). </span><span>De rechtbank heeft verschillende onderzoekswensen van de verdediging, waaronder het horen van getuigen, toegewezen en een aantal afgewezen. De verzoeken tot het horen van de voormalige ministers van Defensie Kamp en Van Middelkoop worden afgewezen. Deze verzoeken zijn onvoldoende onderbouwd. De beslissing tot het horen van de voormalige minister van Defensie Hillen wordt aangehouden. De rechtbank wil eerst kennis nemen van het proces-verbaal van het verhoor van Hillen door de Rijksrecherche. </span> </p>