Laden...

Zitting bijwonen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechter > Zitting bijwonen

Wilt u een rechtszaak bijwonen? De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen. Vanwege de privacy van de betrokken personen zijn de volgende zaken niet openbaar:

  • belastingzaken
  • personen- en familiezaken
  • zaken waarin mensen onder de 18 jaar betrokken zijn
  • procedures waarin medische gegevens van een persoon een rol spelen

In verband met het coronavirus is de werkwijze van de Rechtspraak aangepast. Ondanks de moeilijke situatie laat de Rechtspraak zoveel mogelijk zaken wel doorgaan.


Plan uw bezoek

Wanneer zijn er zittingen?

Elke werkdag zijn er zittingen bij de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges, waarbij u op de publieke tribune kunt plaatsnemen.
Bekijk de zittingsroosters

Wilt u langskomen? Meldt u dan minimaal twee dagen van tevoren aan via dit aanmeldformulier.

Leeftijdsgrens

Alleen voor openbare strafzaken geldt dat bezoekers minimaal 12 jaar oud moeten zijn. De rechter kan in bijzondere gevallen bepalen dat bezoekers onder de 18 jaar niet of alleen onder begeleiding een strafzitting mogen bijwonen. Bijvoorbeeld bij zittingen die gaan over schokkende gebeurtenissen, zoals een moord of zedendelict.

 

De dag van uw bezoek

Meenemen

Neemt u altijd het volgende mee om de zitting optimaal te laten verlopen.

  • uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, verblijfsvergunning, rijbewijs)
  • de uitnodiging of oproep voor de rechtszitting of bevestiging van reservering

Verloop van uw bezoek

Meldt u zich bij aankomst bij de portier en daarna bij de toegangscontrole.

 

De zitting

In de rechtszaal

Benieuwd hoe het eraan toegaat tijdens een zitting? Wie al die mensen in toga zijn?

Huisregels

Om de veiligheid en privacy van bezoekers en medewerkers te garanderen, gelden er in elk gerechtsgebouw huisregels. Deze verschillen per gerechtsgebouw.

 

Soorten zaken bijwonen

Lichte strafzaken

Wilt u een rechtszaak van begin tot eind bijwonen, dan is een zitting van de politierechter het meest interessant. De politierechter behandelt lichtere strafzaken waarbij de officier van justitie niet meer dan 1 jaar gevangenisstraf kan eisen. De politierechter doet in bijna alle gevallen direct na afloop van de behandeling van een zaak mondeling uitspraak.

Om de door corona veroorzaakte achterstand in te lopen, behandelt het OM soms ook lichte strafzaken. Dat heet een afdoening. U kunt hierbij niet aanwezig zijn.

Zwaardere strafzaken

Zwaardere strafzaken waarbij de officier van justitie meer dan 1 jaar gevangenisstraf eist, worden behandeld door 3 rechters (meervoudige kamer). De behandeling van deze zaken neemt meer tijd in beslag dan een zaak bij de politierechter. De rechters doen niet meteen na afloop van de behandeling uitspraak. De uitspraak wordt 2 weken later tijdens een openbare zitting gedaan.

Om de door corona veroorzaakte achterstand in te lopen, behandelt soms ook 1 rechter in plaats van 3 de zwaardere strafzaken.

Overige zaken

Wilt u een zaak over een conflict tussen particulieren en/of organisaties bijwonen? Of een zaak tegen een besluit van de overheid? Neem dan contact op met het desbetreffende gerecht.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.