Laden...

Wat kunt u in de rechtszaal verwachten?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechtbank > In de rechtszaal

Wie kom je tegen in de rechtszaal? Hoe verloopt een zitting over het algemeen? Afhankelijk van het soort rechtszaak zijn er verschillende partijen aanwezig, zoals bijvoorbeeld de advocaat, de griffier, de officier van justitie. Als bezoeker neemt u plaats op de publieke tribune.

Wat kunt u verwachten bij een zitting?

Bekijk hoe een zitting over het algemeen verloopt als u als gedaagde naar een zitting gaat en iemand dus een rechtszaak tegen u heeft aangespannen. Wie zijn er aanwezig in de rechtszaal? En hoe verloopt de zitting?

De rol van de bode

Iemand die je altijd tegenkomt als je naar een zitting gaat, is de bode. Deze persoon heeft een belangrijke rol bij het ontvangen van bezoekers in de zittingszaal en de betrokkenen in een rechtszaak.

De rechter

Rechters hebben het laatste woord bij conflicten, overtreding van regels of een misdaad. Ze beslissen of iemand de wet heeft overtreden of schuldig is aan een misdrijf. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.

 

 

Wat doet een griffier?

De griffier verleent juridische ondersteuning bij een rechtbank of gerechtshof. Hij maakt aantekeningen van alles wat er tijdens een zitting wordt gezegd en gedaan, en maakt daarvan eventueel een proces verbaal. Ook ondersteunt de griffier de rechter(s) bij het voorbereiden van de zaak en het opstellen van het vonnis of arrest.

De strafrechter

Wat doet een strafrechter? En hoe doet hij uitspraak?

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.