Laden...

Een kind kan een omgangsregeling aanvragen: waar of niet waar?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > Rechtzetters > Een kind kan een omgangsregeling aanvragen: waar of niet waar?

Een kind kan een omgangsregeling aanvragen. Een begrijpelijke gedachte, maar klopt het? Rechter Wendy Vierveijzer vertelt het.

Waar of niet waar?

Rechter Wendy VierveijzerWendy Vierveijzer is rechter en bestuurslid bij de rechtbank Oost-Brabant.

 

Tot welke leeftijd kan een kind een omgangsregeling aanvragen?

Een kind kan tot zijn 18e jaar naar de rechter om een omgangsregeling aan te vragen met een van de personen met gezag (bijvoorbeeld uw ex-partner) of een ander persoon met wie hij een nauwe persoonlijke band heeft.

Wat u als ouder kunt doen

Als u het als ouder met gezag over het kind niet eens bent met de gevraagde omgangsregeling, kunt u dit aan de rechter laten weten. Dit heet in verweer gaan. 

Voor verweer tegen een omgangsregeling heeft u een advocaat nodig.

 

Op een andere manier oplossen

Soms is het mogelijk om met hulp van een professionele gespreksbegeleider een omgangsregeling voor uw kind af te spreken. Deze gespreksbegeleider heet mediator en zijn bemiddeling heet mediation

Als alle partijen het helemaal eens zijn over de afspraken, is het niet nodig om naar de rechter te gaan. Of een al lopende rechtszaak over de omgangsregeling kan sneller eindigen.

Verhalen uit de rechtszaal

In een echtscheiding spreken de partners die uit elkaar gaan vaak zelf met elkaar een omgangsregeling voor de kinderen af. Soms gaat dat niet goed.

 

Voorbereiden op de zitting

Wat moet u meenemen naar de zitting of als u iets wilt regelen bij de rechtbank? Wat is de route naar het gebouw? 

Op deze website kunt u lezen hoe u zich kunt voorbereiden. 

Is iets u niet duidelijk, dan kunt u contact opnemen met het Rechtspraak Servicecentrum. En ook bij binnenkomst in de rechtbank is er een balie waar u terecht kunt voor uitleg.

Uitleg van moeilijke woorden

In de rechtszaal en in een vonnis legt de rechter graag helder uit hoe het zit. Dat geldt ook voor Rechtspraak.nl. U kunt er stap voor stap lezen hoe de procedure werkt voor een burenruzie, conflict met een werkgever, echtscheiding, bewind en allerlei andere soorten rechtszaken. 

Soms staat er een moeilijk woord in een zin. Bijvoorbeeld een term die in een vonnis kan staan. U ziet er dan bij staan wat het woord betekent. Ook is er een lijst op de website met uitleg van begrippen.

 

Familie en relaties

Ook in andere conflicten op het gebied van familie en relaties kunt u het oordeel of de toestemming van de rechter vragen. Bijvoorbeeld als het gaat om gezag, voogdij of alimentatie.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact