Laden...

Belanghebbende in het civiele recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksU heeft een rol in een rechtszaak > Belanghebbende > Belanghebbende in het civiele recht

U bent belanghebbende in een civiele zaak als iemand een verzoek heeft ingediend bij de rechter waar u rechtstreeks bij betrokken bent of de gevolgen van ondervindt.

Wie is belanghebbende?

De rechter bepaalt in elke zaak wie de belanghebbenden zijn. Soms is dat een ingewikkelde juridische vraag. Bij uithuisplaatsing van een kind kunnen bijvoorbeeld het kind, de ouders, grootouders en voogd belanghebbende zijn.

Van belanghebbende naar verweerder

Als u een afschrift van een verzoekschrift heeft ontvangen, bent u belanghebbende in een civiele zaak. In het verzoekschrift staat wie de rechtszaak is gestart en wat het verzoek inhoudt, bijvoorbeeld een verzoek tot scheiding. Wanneer u schriftelijk (met een verweerschrift) op het verzoek reageert, wordt u verweerder.

Voorbeeld belanghebbende scheiding

Stel de vrouw heeft een verzoek tot scheiding ingediend. De man en kinderen zijn belanghebbende. De man reageert op het verzoek met een verweerschrift. Hij is vanaf dat moment de verweerder. De kinderen blijven belanghebbende.

               

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact