Laden...

Deskundige in een rechtszaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > U heeft een rol in een rechtszaak > Deskundige in een rechtszaak
De rechtbank kan u vragen om als deskundige op te treden in een rechtszaak als u vanwege uw beroep specifieke vakkennis heeft. Bijvoorbeeld kennis over psychologie, psychiatrie, pathologie, handschriftonderzoek, spraakonderzoek, DNA, natuurwetenschap of ICT.

Wanneer kunt u als deskundige worden ingeschakeld in een rechtszaak?

In een strafzaak

 • Als een rechter kennis mist om te kunnen beslissen over een strafzaak, kan hij u als deskundige inschakelen. De verdachte mag dan ook een deskundige aanwijzen die bij uw onderzoek aanwezig is. De deskundige die de verdachte heeft aangewezen, wordt voorkeursdeskundige genoemd. De rechtsprekende organisatie betaalt de vergoeding voor uw onderzoek en reis- en verblijfkosten.
 • De rechter kan instemmen met een verzoek van een partij in de rechtszaak om u als deskundige in te schakelen voor het leveren van bewijs, bijvoorbeeld hoe hard een auto reed vlak voor een botsing. De rechtsprekende organisatie betaalt de vergoeding voor uw onderzoek en reis- en verblijfkosten.
 • Een partij in de rechtszaak mag buiten de rechtbank om beslissen u als deskundige in te schakelen. Deze partij betaalt de vergoeding voor uw onderzoek en reis- en verblijfkosten.

In een civiele of bestuursrechtelijke zaak

 • Een rechter kan u als deskundige inschakelen om te kunnen beslissen over een conflict. De rechtsprekende organisatie betaalt de vergoeding voor uw onderzoek en reis- en verblijfkosten.
 • Een partij in de rechtszaak mag u als deskundige inschakelen. Deze partij betaalt de vergoeding voor uw onderzoek en reis- en verblijfkosten.

Wanneer mag u niet als deskundige in een rechtszaak optreden?

U mag niet als deskundige optreden als u een bekende bent van een partij in de rechtszaak en/of als u zakelijke belangen bij een partij in de rechtszaak heeft.

Hoe treedt u op als deskundige in een rechtszaak?

Zo verloopt het proces:

 1. U verklaart aan de rechter dat u bereid bent deskundigenonderzoek te doen (de bereidverklaring)
 2. Na uw bereidverklaring doet de rechter uitspraak dat hij u heeft benoemd
 3. U voert uw onderzoeksopdracht uit binnen de gestelde termijn en hanteert:
 4. Hoe de specifieke procedure verloopt en welke rechten en plichten u heeft, hangt af van het rechtsgebied.
 5. Na afronding van uw onderzoek maakt u een rapport, ook deskundigenbericht of schriftelijk verslag genoemd. Gebruik hiervoor:
 6. Als de rechter beslist dat u bij de rechtszitting aanwezig moet zijn, krijgt u hiervoor een schriftelijke oproep.
 7. Heeft de rechter u ingeschakeld of ingestemd met een verzoek van een partij om u in te schakelen? Dan kunt u na afronding van uw werkzaamheden uw gewerkte uren en uw reis- en verblijfkosten declareren bij de rechtsprekende organisatie.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

 • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
 • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

 • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact