Laden...

Procedures bedrijfsongeval en beroepsziekte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Bedrijfsongeval en beroepsziekte

Bent u tijdens uw werk gewond geraakt (bedrijfsongeval)? Of bent u door uw werk ziek geworden (beroepsziekte)? Dan kan het zijn dat u vindt dat uw werkgever aansprakelijk is voor de schade. Wordt u het samen niet eens? U kunt naar de kantonrechter.

Wanneer naar de kantonrechter?

  • als u het niet eens bent over een bepaald punt (deelgeschil) en dit de rechter wil voorleggen, zodat u daarna verder kunt onderhandelen (deelgeschilprocedure)
  • voor een snelle beslissing zoals een voorschot op de schadevergoeding (spoedprocedure)
  • voor een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en de schade (bodemprocedure)

De procedures vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht). Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Procedures bedrijfsongeval en beroepsziekte

Wat is een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval of een arbeidsongeval is een ongeluk tijdens het werk waardoor de werknemer letsel oploopt of zelfs overlijdt. De werknemer glijdt bijvoorbeeld uit over een gladde vloer. Of zijn hand raakt bekneld in een machine en hij raakt arbeidsongeschikt.

Wat is een beroepsziekte?

Een beroepsziekte is een ziekte die de werknemer krijgt door zijn werk of de arbeidsomstandigheden. De ziekte kan het gevolg zijn van werken met gevaarlijke stoffen zoals asbest of oplosmiddelen. Ook voortdurende zware lichamelijke of geestelijke belasting kan gezondheidsklachten veroorzaken.

Wat is de schade?

Uw schade of die van de nabestaanden kan bijvoorbeeld bestaan uit reiskosten, medische kosten die uw verzekeraar niet vergoedt, kosten voor huishoudelijke hulp, kosten voor een aangepaste woning en verlies van inkomen. Immateriële schade kan ook voor vergoeding in aanmerking komen (smartengeld). Immateriële schade is het verdriet, de pijn en het verlies aan levensvreugde die het gevolg zijn van het ongeval of de ziekte. De Letselschaderaad heeft richtlijnen opgesteld voor de vergoeding van verschillende schadeposten.

Werkgever aansprakelijk stellen

Als werknemer kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor uw schade. Daarvoor moet u aantonen dat u het letsel heeft opgelopen tijdens uw werk of dat de ziekte is veroorzaakt door uw werk of de arbeidsomstandigheden. 

Werkgever niet aansprakelijk

De werkgever is niet aansprakelijk voor de schade als hij kan aantonen dat:

  • hij voldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om het ongeval of de ziekte te voorkomen
  • u als werknemer de schade aan uzelf te wijten heeft omdat u bewust het risico nam (opzet of bewuste roekeloosheid)

Naar de rechter

Ontkent de werkgever dat hij aansprakelijk is? Of wordt u het niet eens over hoe het ongeval precies is gebeurd, over de oorzaak, over de omvang van de schade of over de hoogte van de vergoeding? U kunt naar de kantonrechter. Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Deelgeschilprocedure

Blijven de onderhandelingen vastlopen op een punt waarover u het niet eens wordt? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid van de werkgever of over de berekening van de schade? Dan kunt u hierover een concrete vraag aan de kantonrechter voorleggen.

Spoedprocedure

Heeft u dringend een voorschot nodig op de schadevergoeding? Of heeft u een ander spoedeisend belang? In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de rechter om een snelle, voorlopige beslissing. Hij maakt een inschatting over de aansprakelijkheid. Vindt hij aansprakelijkheid van de werkgever aannemelijk, dan kan hij besluiten de werknemer een voorschot op de schadevergoeding te geven.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de kantonrechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de omvang van de schade.

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 

Vraag en antwoord

De onderhandeling over mijn letselschade loopt vast. Wat kan ik doen?

U kunt de rechter om een oordeel vragen over een geschilpunt (deelgeschilprocedure) waarna u verder kunt praten.

Wat kost een procedure over een deelgeschil bij de kantonrechter?

U betaalt griffierechten en eventueel advocaatkosten, maar de rechter kan bepalen dat u deze volledig vergoed krijgt.

Hoe lang duurt een deelgeschilprocedure?

De kantonrechter streeft naar een snelle afhandeling binnen 3 maanden.

 

 

Relevante onderwerpen:

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.