Laden...

Juridisch advies

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Contact > Juridisch advies

De Rechtspraak is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik van informatie op onderstaande websites.

Adviesorganisaties

Advocatuur

Het inschakelen van een advocaat is in veel procedures verplicht. Informatie over de advocatuur en het vinden van de juiste advocaat vindt u op de onderstaande websites:


 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Mensen met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming krijgen in de kosten van rechtsbijstand. Op deze site vindt u de criteria om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand:

Rechtsbijstandverzekering

Er zijn gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekeraars, maar ook grote verzekeraars bieden rechtsbijstandverzekeringen aan.

Een rechtsbijstandsverzekeraar heeft advocaten en juristen in dienst die u bijstaan in een procedure. Het kan ook zijn dat uw verzekeraar een advocaat voor u regelt.

Met een bestaand juridisch conflict kunt u niet terecht bij een rechtsbijstandsverzekeraar. U moet al eerder een verzekering hebben afgesloten. De verzekeraar bepaalt de zogenaamde ‘wachtperiode’.


Deurwaarders en incassobureaus

Als u verwikkeld bent in een procedure bij de kantonrechter, moet u soms gebruik maken van de diensten van een gerechtsdeurwaarder of een incassobureau. Kijk voor meer informatie op de volgende websites:

Juridisch woordenboek

Juridischwoordenboek.nl is een gratis woordenboek waarin termen uit de rechtspraak worden uitgelegd en in een context worden geplaatst.

Belangen- en consumentenorganisaties

Verschillende belangenorganisaties kunnen advies geven over praktische problemen waar een juridische kant aan zit. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste belangenorganisaties met een link naar hun website:

  • De ANWB behartigt de individuele en collectieve belangen van haar leden op het gebied van vakantie, recreatie, verkeer en vervoer.
  • De Woonbond behartigt de belangen van huurders.
  • Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft praktisch advies over het beheren van uw financiën. Bijvoorbeeld handig in het geval van schulden.
  • De Consumentenbond geeft advies aan leden over problemen die betrekking hebben op aangeschafte producten of diensten.
  • Consuwijzer is de website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waar u algemene informatie vindt over uw rechten als consument.
  • Geschillencommissies helpen geschillen tussen consumenten en ondernemers op een goedkope, snelle en eenvoudige manier op te lossen. Alle geschillencommissies zijn door de overheid erkend.
  • De Stichting Adviesgroep Bijstandsgerechtigden biedt gratis rechtshulp, advies en informatie aan bijstandsgerechtigden en andere minima op het gebied van sociaal recht en vooral de Algemene bijstandswet (Abw).
  • Goedvertegenwoordigd.nl geeft informatie over de formele regels en uitgangspunten rondom beschermingsmaatregelen voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen (curatele, bewind en mentorschap).

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.