Laden...

Ervaring van Caren van Gemert

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksBewind > Ervaringen > Ervaring van Caren van Gemert

‘Mijn zussen staan helemaal achter mij als bewindvoerder en mentor

Caren van Gemert is sinds 2010 bewindvoerder en mentor voor haar zus Els. Els heeft sinds haar geboorte een verstandelijke beperking en woont in een instelling.

Caren: ‘Mijn vader was bewindvoerder en mentor voor Els en werd dat ook voor mijn moeder toen zij de ziekte Alzheimer kreeg. Op een gegeven moment zei mijn vader me ‘we moeten het er eens over hebben.’ Daar is het nooit van gekomen, hij overleed in mei 2010. Vijftien jaar daarvoor bleek hij in zijn testament al de wens te hebben opgenomen dat ik bij zijn overlijden bewindvoerder en mentor zou worden voor Els. Dat wist ik niet, maar ik vond het een goede beslissing van hem. En ik woonde het dichtst bij mijn moeder, waardoor het een logische keuze was dat ik ook voor haar bewindvoerder en mentor zou worden, Mijn andere zussen waren het er direct mee eens. Voor allebei bewindvoerder en mentor zijn duurde niet zo lang: mijn moeder overleed in november van datzelfde jaar.

 

Caren van Gemert

Digitaal bewind voeren

Toen ik net bewindvoerder was, vond ik het wel even zoeken. Als je cijfermatig niet zo goed bent, is het maken van een rekening verantwoording best een klus. Een vriend van onze familie had als financieel adviseur mijn vader altijd geholpen en nu maak ik het jaarlijkse verslag samen met hem. Ik krijg ook hulp van een bureau dat is aangesloten bij de instelling waar Els woont, dat is heel fijn. Verder maak ik eens in de paar jaar een verslag over het mentorschap. Dat is een uurtje werk. Van ‘Mijn CBM’ had ik nog niet gehoord, digitaal bewind en mentorschap lijkt me handig, ik ga erover lezen.

 

Naaste familieleden samen verantwoordelijk

Het is heel belangrijk dat het niet alleen op de bewindvoerder of mentor aan komt, maar dat de hele naaste familie zich verantwoordelijk voelt voor het goed regelen van financiën en zorgzaken voor een familielid die dat zelf niet kan. Je moet je familieleden dan wel bij beslissingen betrekken, open en eerlijk zijn is cruciaal, ook om scheve gezichten te voorkomen. Ik bespreek met mijn zussen beslissingen voor Els, van kledingaankoop tot een kappersafspraak en een tandartsbehandeling. En ik geef als bewindvoerder en mentor ook alle inzage in geld- en zorgzaken. Als een van mijn zussen er een opmerking over heeft, bespreek ik die met de instelling vanwege het zorgplan voor Els. Zo houd ik met iedereen goed contact en staan mijn zussen helemaal achter mij als bewindvoerder en mentor.

 

Op tijd toestemming vragen aan de kantonrechter

Toen Els vorig jaar 70 werd, vond ik het leuk om voor haar verjaardag met een paar van haar medebewoners op vakantie te gaan. Bij een uitgave van meer dan € 1.500 moet je toestemming vragen aan de kantonrechter. De instelling vroeg een offerte voor de vakantie aan, die ik opstuurde naar de kantonrechter. Het kan dan even duren voordat je een reactie krijgt, daar moet je in de planning even rekening mee houden. Ik snap heel goed dat de rechter een vinger aan de pols wil houden, want anders zou er misbruik gemaakt kunnen worden van het beheer van de geldzaken. Gelukkig werd er goedkeuring gegeven en mochten we lekker met z’n allen op vakantie!

 

Informeer je goed over bewind, mentorschap en curatele

Om een goed beeld te krijgen van wat bewind voeren en mentor zijn inhoudt, raad ik mensen aan de informatie op rechtspraak.nl goed door te nemen. Ik hoor wel eens dat mensen denken dat je automatisch curator bent als je zowel bewindvoerder als mentor bent. Dat is zeker niet hetzelfde. En sommige mensen vragen curatele aan, terwijl bewind en mentorschap soms voldoende zou zijn geweest. De informatie op Rechtspraak.nl geeft je het goede beeld. Ik heb er veel aan gehad.