Laden...

Intellectuele-eigendomszaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Intellectuele-eigendomszaken

De tekst van uw boek staat zonder uw toestemming op internet. Of er ligt een nieuw product in de winkel dat verwarrend veel op uw product lijkt. Maakt een ander inbreuk op uw intellectuele-eigendomsrecht? Als u met de inbreukmaker niet tot een oplossing komt, kunt u naar de rechter. Bijvoorbeeld voor een verbod en een schadevergoeding.

De procedures vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht).

Intellectuele-eigendomszaken

Wat is intellectuele eigendom?

Heeft u een boek geschreven, een uitvinding gedaan of een design ontworpen? Uw creatie is uw intellectuele eigendom. Deze wordt beschermd door het intellectuele-eigendomsrecht. Hieronder valt het auteursrecht, octrooirecht of tekeningen- en modellenrecht, maar ook bijvoorbeeld het merkenrecht, handelsnaamrecht en het recht van de uitvoerend kunstenaar. In sommige gevallen moet u uw werk eerst registreren om bescherming te krijgen.

Welke bescherming?

Met het intellectuele-eigendomsrecht kunt u als maker voorkomen dat een ander uw werk namaakt en verkoopt. Gebeurt dit zonder uw toestemming, dan wordt er inbreuk gemaakt op uw recht en kunt u daartegen optreden.

Intellectuele eigendom en strafrecht

Inbreuk op een intellectuele-eigendomsrecht kan ook strafbaar zijn. U kunt dan aangifte doen. De officier van justitie kan ook zelf besluiten om de inbreukmaker strafrechtelijk te vervolgen. Bijvoorbeeld bij grootschalige inbreuk (piraterij) met risico’s voor de volksgezondheid.

Inbreukmaker aanspreken

Als u contact zoekt met de inbreukmaker kan het zijn dat hij zich niet bewust was van de inbreuk en ermee stopt. Of hij is bereid ervoor te betalen en u gaat daarmee akkoord. Komt u samen niet tot een oplossing? Dan kunt u een procedure starten bij de rechter.

Vraag en antwoord

Hoe stop ik inbreuk op mijn intellectuele-eigendomsrecht?

U kunt de rechter met spoed om een verbod vragen: in een kort geding of verzoekschriftprocedure (ex parte-verbod).

Kan ik een kort geding voeren zonder de uitgebreide procedure?

Nee, in intellectuele-eigendomszaken staat in het kortgedingvonnis voor welke datum u de bodemprocedure moet starten.

Hoe lang duurt een kort geding?

In zeer spoedeisende gevallen volgt de uitspraak binnen enkele dagen. Meestal duurt de procedure ongeveer 2 maanden.

 

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.