Laden...

Medische fout

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Medische fout

Heeft u lichamelijke of geestelijke schade? En denkt u dat dit door een medische fout is gekomen? Dan kunt u de arts of medische instelling aansprakelijk stellen en vragen om een schadevergoeding. Lukt het niet om hier samen afspraken over te maken? Dan kunt u een civiele rechtszaak beginnen.

Medische fout

Wat is een medische fout

Er is sprake van een medische fout als een medische behandeling onzorgvuldig is uitgevoerd waardoor de patiënt letselschade oploopt of zelfs overlijdt. Er kan ook sprake zijn van een medische fout bij het ernstig schenden van rechten als patiënt (rijksoverheid.nl). Bijvoorbeeld als een arts u onvoldoende informeert over de risico’s van een behandeling. En u, als u van de risico’s afwist, de behandeling had geweigerd.

Schadevergoeding voor letselschade

Door de medische fout kunt u letselschade hebben. U kunt het ziekenhuis en/of de arts die de medische fout heeft begaan, vragen om uw schade te vergoeden. Uw letselschade kan uit verschillende kostenposten bestaan. Meer hierover leest u op de pagina letselschade.

 

Wat kunt u doen bij een medische fout?

U kunt eerst proberen er met uw zorgaanbieder uit te komen, eventueel met bemiddeling van de klachtenfunctionaris. Lukt dit niet? Dan kunt u een rechtszaak aanspannen, maar u kunt ook naar een geschilleninstantie. Meer informatie:

Is bij een (zeer ernstige) medische misser mogelijk sprake van een misdrijf of overtreding?

 

 

Naar de rechter

Eerst aansprakelijk stellen

Wilt u toch een rechtszaak aanspannen? Dan stuurt u eerst een aangetekende brief aan de arts en/of medische instelling. Hierin stelt u de arts en/of instelling verantwoordelijk (aansprakelijk) voor de letselschade. De arts of instelling zal deze waarschijnlijk doorsturen naar de verzekeringsmaatschappij.

Conflict over schadevergoeding

Ontkent de zorgaanbieder of de verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkheid? Of wordt u het niet eens over welke schade precies het gevolg is van de medische fout? Of over de hoogte van de schadevergoeding? Als u er samen niet uitkomt, kunt u het conflict oplossen met een procedure bij de rechter.

 

 

Bent u naaste of nabestaande? Of wordt u als zorgverlener of zorginstantie verantwoordelijk gehouden voor de schade? Ook u kunt een procedure starten bij de rechter om het conflict op te lossen.

 

 

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact