Laden...

Procedures medische fout

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Medische fout

Is er sprake van een medische fout? En wordt u het niet eens met de arts of het ziekenhuis over een schadevergoeding? U kunt naar de rechter.

Bij een spoedprocedure neemt de rechter een snelle en voorlopige beslissing. Een definitief oordeel krijgt u met een uitgebreide procedure (bodemprocedure). Een andere mogelijkheid is de deelgeschilprocedure. Hierbij geeft de rechter antwoord op een concrete vraag. Zodat de partijen de onderhandelingen kunnen hervatten. De procedures vallen onder het civiel recht (burgerlijk recht).

Procedures medische fout

Wat is een medische fout?

Er is sprake van een medische fout als een medische behandeling onzorgvuldig is uitgevoerd waardoor de patiënt letselschade oploopt of zelfs overlijdt.

Wat is de schade?

Uw schade - of die van de nabestaanden - kan bijvoorbeeld bestaan uit reiskosten, medische kosten die de verzekeraar niet vergoedt, kosten voor huishoudelijke hulp, kosten voor een aangepaste woning en verlies van inkomen. Uw immateriële schade kan ook voor vergoeding in aanmerking komen (smartengeld). Immateriële schade is het verdriet, de pijn en het verlies aan levensvreugde die het gevolg zijn van de medische fout.

Richtlijnen

De Letselschaderaad heeft richtlijnen opgesteld voor de vergoeding van verschillende schadeposten.

Behandelaar aansprakelijk stellen

Bij een medische fout kunt u als patiënt of nabestaanden de arts of de medische instelling aansprakelijk stellen voor de schade. Dit doet u met een aangetekende brief. Uw behandelaar zal deze doorsturen naar de verzekeringsmaatschappij.

Naar de rechter

Ontkent de verzekeringsmaatschappij dat uw behandelaar aansprakelijk is? Of wordt u het niet eens over welke schade het gevolg is van de medische fout of over de hoogte van de vergoeding? U kunt naar de rechter:

  • als u het niet eens wordt met de arts of het ziekenhuis over een bepaald punt (deelgeschil) en dit wilt voorleggen aan de rechter, zodat u daarna verder kunt onderhandelen (deelgeschilprocedure)
  • voor een snelle beslissing, zoals een voorschot op de schadevergoeding (spoedprocedure)
  • voor een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en de schade (bodemprocedure)

Schadevergoeding € 25.000 of minder

Gaat het om een schadebedrag van € 25.000 of minder? Dan gaat u naar de kantonrechter. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Deelgeschilprocedure

Blijven de onderhandelingen vastlopen op een punt waarover u het niet eens wordt? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid van de behandelaar of over de berekening van de schade? Dan kunt u hierover een concrete vraag aan de kantonrechter voorleggen.

Spoedprocedure

In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de kantonrechter om een snelle, voorlopige beslissing. Hij maakt een inschatting over de aansprakelijkheid. Vindt hij aansprakelijkheid van de behandelaar aannemelijk, dan kan hij besluiten u een voorschot op de schadevergoeding te geven.

Bodemprocedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de kantonrechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de omvang van de schade.

Schadevergoeding meer dan € 25.000

Gaat het om een schadebedrag van meer dan € 25.000? Dan start u een procedure bij de civiele rechter. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.

Deelgeschilprocedure

Blijven de onderhandelingen vastlopen op een punt waarover u het niet eens wordt? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid van de behandelaar of over de berekening van de schade? Dan kunt u hierover een concrete vraag aan de rechter voorleggen.

Spoedprocedure

In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de rechter om een snelle, voorlopige beslissing. Hij maakt een inschatting over de aansprakelijkheid. Vindt hij aansprakelijkheid van de behandelaar aannemelijk, dan kan hij besluiten u een voorschot op de schadevergoeding te geven.

Bodemprocedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de rechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de omvang van de schade.

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 

Vraag en antwoord

De onderhandeling over mijn letselschade loopt vast. Wat kan ik doen?

U kunt de rechter om een oordeel vragen over een geschilpunt (deelgeschilprocedure) waarna u verder kunt praten.

Wat kost een procedure over een deelgeschil bij de rechter?

U betaalt griffierechten en eventueel advocaatkosten, maar de rechter kan bepalen dat u deze volledig vergoed krijgt.

Hoe lang duurt een deelgeschilprocedure?

De rechter streeft naar een snelle afhandeling binnen 3 maanden.

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.