Laden...

Procedures medische fout

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Medische fout > Procedures medische fout

Heeft u lichamelijke of geestelijke schade? En denkt u dat dit door een medische fout is gekomen? Dan kunt u de arts of medische instelling aansprakelijk stellen en vragen om een schadevergoeding. Lukt het niet om hier samen afspraken over te maken? Dan kunt u een civiele rechtszaak beginnen.

Procedures medische fout

Ontkent de verzekeringsmaatschappij dat uw arts verantwoordelijk (aansprakelijk) is voor uw letselschade? Of wordt u het niet eens over welke schade wel en welke niet door de medische fout is veroorzaakt? Of over de hoogte van de schadevergoeding? U kunt een procedure starten bij de rechter.

Schadevergoeding € 25.000 of minder

Gaat het om een schadebedrag van € 25.000 of minder? Dan gaat u naar de kantonrechter. U kunt een advocaat of gemachtigde inschakelen, maar dit is niet verplicht.

Deelgeschilprocedure

Worden u en de andere partij het op een punt niet eens bij de onderhandelingen? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid of over de berekening van de schade? Dan kunt u de rechter vragen om hierover te beslissen. Zodat u daarna verder kunt met de onderhandelingen.

Spoedprocedure

Komt u tijdens het onderhandelen in de (financiële) problemen? In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de kantonrechter om een snelle, voorlopige beslissing. De rechter schat dan in of de andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade. Zo ja, dan kan de rechter bijvoorbeeld besluiten dat de andere partij u alvast een deel (een voorschot) van de schadevergoeding moet betalen.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de kantonrechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de hoogte van de eventuele schadevergoeding.

Schadevergoeding meer dan € 25.000

Gaat het om een schadebedrag van meer dan € 25.000? Dan start u een procedure bij de civiele rechter. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.

Deelgeschilprocedure

Worden u en de andere partij het op een punt niet eens bij de onderhandelingen? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid of over de berekening van de schade? Dan kunt u de rechter vragen om hierover te beslissen. Zodat u daarna verder kunt met de onderhandelingen.

Spoedprocedure

Komt u tijdens het onderhandelen in de (financiële) problemen? In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de rechter om een snelle, voorlopige beslissing. De rechter schat dan in of de andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade. Zo ja, dan kan de rechter bijvoorbeeld besluiten dat de andere partij u alvast een deel (een voorschot) van de schadevergoeding moet betalen.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de rechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de hoogte van de eventuele schadevergoeding.

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.