Laden...

Rechtspraakpodcasts

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Rechtspraakpodcasts

Podcasts van de Rechtspraak

De Rechtspraak heeft tot nu 5 verschillende podcast-series online gebracht:

  • Achter de Toga
  • Bureau Internationale Misdrijven
  • De Staat van het Strafrecht
  • Proces Verbaal
  • Uitspraak Centraal
Hieronder linkjes naar de podcasts, in volgorde van de meest recente aflevering.

Uitspraak Centraal

In iedere aflevering van deze podcast van de Centrale Raad van Beroep staat een in het oog springende uitspraak van de Raad centraal.

De recentste aflevering (nummer 12) is een speciale aflevering. Het werk van de CRvB kunnen we alleen doen met de inzet en betrokkenheid van alle medewerkers.  Daarom vertellen in deze aflevering een aantal medewerkers over het werk dat zij doen, waarom zij bij de CRvB werken en waarom zij de rechtspraak van de CRvB belangrijk vinden voor de samenleving - (14 april 2023, duur: 00:22:07)

Alle afleveringen van Uitspraak Centraal zijn te beluisteren op:

Springcast (app.springcast.fm)Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)Google (google.com)

De Staat van het Strafrecht

In De Staat van het Strafrecht bespreken strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur en voormalig strafrechtadvocaat Margje van Weerden de actuele ontwikkelingen in het strafrecht.

In de recentste aflevering (nummer 12) bespreken strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur (en voormalig strafadvocaat) Margje van Weerden het thema ‘wraking’. De strafrechter moet de zaak onpartijdig beoordelen. Als de verdachte meent dat de rechter vooringenomen is, kan hij een wrakingsverzoek indienen. Ook is er weer de vaste actualiteitenrubriek en beantwoorden ze een vraag van een luisteraar.  - (21 februari 2023, duur: 00:42:06)

Alle afleveringen van De Staat van het Strafrecht zijn te beluisteren op:

Fireside (fireside.fm)Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)Google (google.com)

Bureau Internationale Misdrijven

Bureau Internationale Misdrijven maakt deze gelijknamige podcastserie waarin stafjuristen met verschillende gasten spreken over de route die een internationale-misdrijvenzaak aflegt naar de rechtszaal.

In de recentste aflevering (nummer 5) vertelt senior-rechter Jan van Steen over zijn ervaringen als voorzitter van het Internationale Misdrijven Cluster van de rechtbank Den Haag - (14 december 2022, duur: 00:49:21)

Alle afleveringen van Bureau Internationale Misdrijven zijn te beluisteren op:

Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)Google (google.com)

Proces Verbaal

De podcastreeks Proces Verbaal gaat het over het streven naar tijdige en voorspelbare rechtspraak. Wat houdt dat in en wat is ervoor nodig om het te bereiken? 

In de recentste aflevering (nummer 3) gaan Marloes Hagedoorn (senior roosteraar coördinator in Overijssel) en Arno Rutte (consultancy director Vintura) met elkaar in gesprek over hoe belangrijk het is om het rooster en planproces in de Rechtspraak te professionaliseren - (30 december 2021, duur: 00:26:45)

Alle afleveringen van Proces Verbaal zijn te beluisteren op:

Fireside (fireside.fm)Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)Google (google.com)

Achter de Toga

Rechters en juridisch medewerkers met een bi-culturele achtergrond vertellen in Achter de Toga over hun werk, drijfveren en achtergrond.

In de recentste aflevering (nummer 9) zijn juridisch medewerkers Sara Nourozi Oranje en Shiraaz Ramdjan te gast. Sara: ‘Het werk is veel inhoudelijker dan ik dacht, je bent echt een gesprekspartner voor de rechter op zitting en achter de schermen heb je veel verantwoordelijkheden’. Shiraaz: ‘Ik kreeg de tip van mijn scriptiedocent om bij de rechtbank te gaan werken. Dat bleek een goede tip, want ik werk er nu al bijna 12,5 jaar’  - (23 september 2021, 00:26:45)

Alle afleveringen van Achter de Toga zijn te beluisteren op:

Fireside (fireside.fm)Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)Audible (co.uk)Amazon (amazon.com)Google (google.com)