Laden...

Rechtspraakpodcasts

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Rechtspraakpodcasts

Podcasts van de Rechtspraak

De Rechtspraak heeft tot nu 6 verschillende podcast-series online gebracht:

  • Achter de Toga
  • Bureau Internationale Misdrijven
  • De Staat van het Strafrecht
  • De Stand van het Onderzoek
  • Proces Verbaal
  • Uitspraak Centraal
Hieronder linkjes naar de podcasts, degene met de meest recente aflevering bovenaan.

Uitspraak Centraal

In iedere aflevering van deze podcast van de Centrale Raad van Beroep staat een in het oog springende uitspraak van de Raad centraal.

De recentste aflevering (nummer 13, 24 juni 2024, duur: 10 min.) gaat over zwangerschapsdiscriminatie. Raadsheren Karen Jacobs en Robert van der Velde gaan in op een zaak waarin een beginnend onderneemster geen zwangerschapsuitkering kreeg.

Alle afleveringen van Uitspraak Centraal zijn te beluisteren op:

Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)Springcast (springcast.fm)

De Stand van het Onderzoek

In de ‘De stand van het onderzoek’ verwelkomen Harry Koster en Lyana Francot wetenschappers en onderzoekers. Harry en Lyana spreken met hen over de laatste stand van zaken in hun onderzoek naar de Rechtspraak in Nederland. In de gesprekken en presentaties worden fundamentele vragen en dilemma’s niet geschuwd, maar is er ook aandacht voor praktische oplossingen.

Op 4 april 2024 kwamen drie afleveringen online: 'De rechterlijke bewijsoordeelsvorming' (aflevering 5), 'Het onderschatte risico op ruis en willekeur' (6) en 'Hermeneutiek bij civielrechtelijke rechtsvinding en oordeelsvorming' (7).

Deze drie podcastafleveringen, allen rond de 24 minuten lang, reflecteren op het thema 'rechterlijke oordeelsvorming'.

Alle afleveringen van De Stand van het Onderzoek zijn te beluisteren op:

Fireside (fireside.fm)Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)

De Staat van het Strafrecht

In De Staat van het Strafrecht bespreken strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur en voormalig strafrechtadvocaat Margje van Weerden de actuele ontwikkelingen in het strafrecht.

De recentste aflevering (nummer 15, 6 februari 2024, duur: 59 min.) is deel 3 van de driedelige serie '30 jaar na de IRT-affaire; terug bij af?!'. Strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur Margje van Weerden vertellen je wie Mr. Big is. Tipje van de sluier; het is een soort Truman-show in het strafrecht. Wat zou de commissie van Traa daarvan hebben gevonden? Verder bespreken ze actualiteiten en beantwoorden ze een vraag van een luisteraar.

Alle afleveringen van De Staat van het Strafrecht zijn te beluisteren op:

Fireside (fireside.fm)Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)

Bureau Internationale Misdrijven

Bureau Internationale Misdrijven maakt deze gelijknamige podcastserie waarin stafjuristen met verschillende gasten spreken over de route die een internationale-misdrijvenzaak aflegt naar de rechtszaal.

In de recentste aflevering (nummer 5, 14 december 2022, duur: 49 min.) vertelt senior-rechter Jan van Steen over zijn ervaringen als voorzitter van het Internationale Misdrijven Cluster van de rechtbank Den Haag.

Alle afleveringen van Bureau Internationale Misdrijven zijn te beluisteren op:

Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)

Proces Verbaal

De podcastreeks Proces Verbaal gaat het over het streven naar tijdige en voorspelbare rechtspraak. Wat houdt dat in en wat is ervoor nodig om het te bereiken? 

In de recentste aflevering (nummer 3, 30 december 2021, duur: 26 min.) gaan Marloes Hagedoorn (senior roosteraar coördinator in Overijssel) en Arno Rutte (consultancy director Vintura) met elkaar in gesprek over hoe belangrijk het is om het rooster en planproces in de Rechtspraak te professionaliseren.

Alle afleveringen van Proces Verbaal zijn te beluisteren op:

Fireside (fireside.fm)Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)

Achter de Toga

Rechters en juridisch medewerkers met een bi-culturele achtergrond vertellen in Achter de Toga over hun werk, drijfveren en achtergrond.

In de recentste aflevering (nummer 9, 23 september 2021, duur: 26 min.) zijn juridisch medewerkers Sara Nourozi Oranje en Shiraaz Ramdjan te gast. Sara: ‘Het werk is veel inhoudelijker dan ik dacht, je bent echt een gesprekspartner voor de rechter op zitting en achter de schermen heb je veel verantwoordelijkheden’. Shiraaz: ‘Ik kreeg de tip van mijn scriptiedocent om bij de rechtbank te gaan werken. Dat bleek een goede tip, want ik werk er nu al bijna 12,5 jaar’.

Alle afleveringen van Achter de Toga zijn te beluisteren op:

Fireside (fireside.fm)Apple (apple.com)Spotify (spotify.com)Audible (co.uk)Amazon (amazon.com)