Laden...

Centrale Raad van Beroep

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Organisatie > Centrale Raad van Beroep

Contact 

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag: 8:30-17:00 uur
Receptie: maandag tot en met vrijdag: 8:30-17:00 uur

Gesloten op feestdagen en bijzondere sluitingsdata.

Bezoekadres

Vrouwe Justitiaplein 1
3511 EX Utrecht
Route via Google Maps (google.com)

Telefoonnummer

088 362 11 11

Meer informatie

Mailen met de CRvB

Om uw vertrouwelijke gegevens te beschermen, verzendt de Rechtspraak mail via een beveiligd platform.
Veilig mailen met de CRvB start via onderstaande knop.
Start veilig mailcontact met de CRvB (zivver.com)

Over de Centrale Raad van Beroep

De Centrale Raad van Beroep is een van de vier hoogste bestuursrechters die Nederland kent. De andere drie zijn de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De Centrale Raad van Beroep oordeelt in hoger beroep over geschillen op het terrein van de sociale verzekeringen, de sociale voorzieningen en ambtenarenzaken.

Daarnaast is de Centrale Raad van Beroep rechter in eerste en enige aanleg in geschillen over de uitvoering van wetten voor oorlogs- en vervolgingsgetroffenen en voor beroepen van rechterlijke ambtenaren.

Zittingen

De Centrale Raad van Beroep behandelt zaken, waar dat mogelijk is, tijdens een fysieke zitting. Daarnaast behandelt de Centrale Raad van Beroep ook rechtszaken via alternatieve werkwijzen: schriftelijk (zonder zitting), telefonisch of via een videoverbinding.

Regels en procedures

Bij het voeren van een proces worden door partijen en door de rechter bepaalde regels in acht genomen. Dit procesrecht is voor procedures bij de Centrale Raad van Beroep geregeld in de Algemene wet bestuursrecht.

Daarnaast hanteert de Centrale Raad van Beroep de richtlijnen van de:

Nieuws Centrale Raad van Beroep  Nieuws Centrale Raad van Beroep

 

 

Loop een zomerstage bij de Centrale Raad van BeroepLoop een zomerstage bij de Centrale Raad van Beroephttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Centrale-Raad-van-beroep/Nieuws/Paginas/Loop-een-zomerstage-bij-de-Centrale-Raad-van-Beroep.aspxUtrecht10-5-2022 22:00:00<p>Word jij enthousiast van bestuursrecht? Wil je een kijkje nemen achter de schermen bij de hoogste bestuursrechter in het sociaal zekerheidsrecht en het sociaal domein? En ben jij derdejaars bachelor- of masterstudent Rechtsgeleerdheid? Loop dan een zomerstage bij de Centrale Raad van Beroep!<br></p>
Podcast Uitspraak Centraal over uniforme maatregelen in de ParticipatiewetPodcast Uitspraak Centraal over uniforme maatregelen in de Participatiewethttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Centrale-Raad-van-beroep/Nieuws/Paginas/Podcast-Uitspraak-Centraal-over-uniforme-maatregelen-in-de-Participatiewet.aspxUtrecht8-5-2022 22:00:00<p>In de podcast Uitspraak Centraal draait het dit keer om uniforme maatregelen in de Participatiewet. De Centrale Raad van Beroep behandelt veel zaken over deze maatregelen. Wat zijn dit voor maatregelen? Welk doel hebben de maatregelen? En hoe worden ze ingezet door gemeenten? Interviewer Willem-Jan van Brussel gaat in gesprek met raadsheer Karen Jacobs om antwoord te krijgen op deze vragen.<br></p>
Gemeente mag inwoners niet vragen hun bewindvoerder te ontslaanGemeente mag inwoners niet vragen hun bewindvoerder te ontslaanhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Centrale-Raad-van-beroep/Nieuws/Paginas/Gemeente-mag-inwoners-niet-vragen-hun-bewindvoerder-te-ontslaan.aspxUtrecht11-4-2022 22:00:00<p><span>De gemeente Groningen mag niet van inwoners die onder beschermingsbewind zijn gesteld vragen dat zij – tegen hun zin – de kantonrechter verzoeken om ontslag van hun bewindvoerder. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep vandaag bepaald in drie uitspraken. </span><br></p>

Vraag en antwoord

Wat doet de Centrale Raad van Beroep?

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) is de hoogste bestuursrechter in socialezekerheidszaken en ambtenarenzaken. De CRvB behandelt ook de hogerberoepszaken van militaire ambtenaren.

Hoe dien ik een klacht in over de Centrale Raad van beroep?

Als u vindt dat u niet correct behandeld bent door een medewerker of rechter van de Centrale Raad van Beroep kunt u een klacht indienen. Dit kan tot 1 jaar na het voorval.

Ben ik verplicht te verschijnen bij de behandeling van mijn zaak?

U mag zelf beslissen of u de behandeling van uw zaak wilt bijwonen, tenzij in de brief staat dat u verplicht bent om aanwezig te zijn (oproeping). Als u niet komt, stelt de rechter het op prijs dat u dat tevoren laat weten.