Laden...

Centrale Raad van Beroep

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Organisatie > Centrale Raad van Beroep

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Mondkapje en anderhalve meter afstand zijn verplicht in de gebouwen van de Rechtspraak. Wilt u een zitting bijwonen als publiek? Dan meldt u zich aan via dit aanmeldformulier. Journalisten melden zich bij de afdeling communicatie van rechtbank, hof of college. Het is niet nodig om een coronatoegangsbewijs te laten zien.

Contact

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag: 8:30-17:00 uur
Receptie: maandag tot en met vrijdag: 8:30-17:00 uur

Gesloten op feestdagen en bijzondere sluitingsdata.

Bezoekadres

Vrouwe Justitiaplein 1
3511 EX Utrecht
Route via Google Maps (google.com)

Telefoonnummer

088 362 11 11

Meer informatie

Mailen met de CRvB

Om uw vertrouwelijke gegevens te beschermen, verzendt de Rechtspraak mail via een beveiligd platform.
Veilig mailen met de CRvB start via onderstaande knop.
Start veilig mailcontact met de CRvB (zivver.com)

Coronamaatregelen

Maatregelen coronavirus vanuit de Rechtspraak

Over de Centrale Raad van Beroep

De Centrale Raad van Beroep is een van de vier hoogste bestuursrechters die Nederland kent. De andere drie zijn de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De Centrale Raad van Beroep oordeelt in hoger beroep over geschillen op het terrein van de sociale verzekeringen, de sociale voorzieningen en ambtenarenzaken.

Daarnaast is de Centrale Raad van Beroep rechter in eerste en enige aanleg in geschillen over de uitvoering van wetten voor oorlogs- en vervolgingsgetroffenen en voor beroepen van rechterlijke ambtenaren.

Zittingen

De Centrale Raad van Beroep behandelt zaken, waar dat mogelijk is, tijdens een fysieke zitting. Daarnaast behandelt de Centrale Raad van Beroep ook rechtszaken via alternatieve werkwijzen: schriftelijk (zonder zitting), telefonisch of via een videoverbinding.

Regels en procedures

Bij het voeren van een proces worden door partijen en door de rechter bepaalde regels in acht genomen. Dit procesrecht is voor procedures bij de Centrale Raad van Beroep geregeld in de Algemene wet bestuursrecht.

Daarnaast hanteert de Centrale Raad van Beroep de richtlijnen van de:

Nieuws Centrale Raad van Beroep  Nieuws Centrale Raad van Beroep

 

 

Special van podcast Uitspraak Centraal over bestuursrecht in bewegingSpecial van podcast Uitspraak Centraal over bestuursrecht in beweginghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Centrale-Raad-van-beroep/Nieuws/Paginas/Special-van-podcast-Uitspraak-Centraal-over-bestuursrecht-in-beweging.aspxUtrecht22-12-2021 23:00:00<p>De nieuwste aflevering van Uitspraak Centraal gaat over twee projecten binnen de Centrale Raad van Beroep: GOO (Gericht op oplossing) en Project 36. Deze projecten zorgen voor beweging in het bestuursrecht. Willem-Jan van Brussel gaat in gesprek met verschillende collega's over het belang van deze projecten en de eerste resultaten. De gedachte achter deze projecten: 'Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg'.<br></p>
Uitspraak Centraal over de eerste NOW-zakenUitspraak Centraal over de eerste NOW-zakenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Centrale-Raad-van-beroep/Nieuws/Paginas/Uitspraak-Centraal-over-de-eerste-NOW-zaken.aspxUtrecht27-10-2021 22:00:00<p>De nieuwe aflevering van de podcast Uitspraak Centraal gaat over de eerste NOW-zaken die de Centrale Raad van Beroep heeft behandeld. Willem-Jan van Brussel maakt samen met senior gerechtsauditeur Ad van Bommel een korte tussenstand op van de eerste uitspraken.<br></p>
Drie oud-rechters vertellen in podcastspecial over de wereld achter een uitspraakDrie oud-rechters vertellen in podcastspecial over de wereld achter een uitspraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Centrale-Raad-van-beroep/Nieuws/Paginas/Drie-oud-rechters-aan-het-woord-in-een-speciale-aflevering-van-Uitspraak-Centraal.aspxUtrecht22-9-2021 22:00:00<p>Speciaal voor de Week van de Rechtspraak verschijnt vandaag een extra aflevering van de podcast Uitspraak Centraal waarin drie oud-rechters van de Centrale Raad van Beroep een kijkje geven in de wereld die schuilgaat achter een uitspraak.<br></p>

Vraag en antwoord

Wat doet de Centrale Raad van Beroep?

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) is de hoogste bestuursrechter in socialezekerheidszaken en ambtenarenzaken. De CRvB behandelt ook de hogerberoepszaken van militaire ambtenaren.

Hoe dien ik een klacht in over de Centrale Raad van beroep?

Als u vindt dat u niet correct behandeld bent door een medewerker of rechter van de Centrale Raad van Beroep kunt u een klacht indienen. Dit kan tot 1 jaar na het voorval.

Ben ik verplicht te verschijnen bij de behandeling van mijn zaak?

U mag zelf beslissen of u de behandeling van uw zaak wilt bijwonen, tenzij in de brief staat dat u verplicht bent om aanwezig te zijn (oproeping). Als u niet komt, stelt de rechter het op prijs dat u dat tevoren laat weten.