Laden...

Juridisch advies

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Contact > Juridisch advies

Is een advocaat of juridisch adviseur verplicht?

Bij sommige procedures is een advocaat verplicht. Als dat het geval is, leest u dat bij de procedure op deze website. Ook als een advocaat niet verplicht is, kunt u juridische hulp inschakelen. Een juridisch adviseur kan alleen voor u procederen als u hem hiervoor heeft gemachtigd.

Hoe kan juridisch advies u helpen? 

Advocaten en juridisch adviseurs begrijpen goed wat in de wet (wetten.overheid.nl) staat en raadplegen jurisprudentie. Zij kunnen inschatten of het nuttig is om een rechtszaak te starten. Daarnaast kunnen zij: 

  • u helpen bij het opstellen van brieven of andere procesdocumenten
  • u bijstaan of namens u het woord voeren tijdens een zitting

 

Waarom geeft de Rechtspraak geen juridisch advies?

Een rechter moet altijd onpartijdig en onafhankelijk over een zaak kunnen oordelen. Dat kan niet als u vanuit de Rechtspraak al enige vorm van advies heeft gekregen. U zou dan bepaalde verwachtingen kunnen hebben over hoe de rechter beslist. Daarom staat op rechtspraak.nl (de website van de Rechtspraak) wel uitleg hoe de meest voorkomende juridische procedures werken, maar vindt u er geen rechtshulp of juridisch advies. 

Waar kunt u terecht voor juridisch advies?

 

Rechtsbijstandsverzekeraar

Bent u verzekerd voor rechtsbijstand? Vraag uw verzekeraar dan om hulp.

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft op zijn website juridisch advies. Wilt u gratis persoonlijk advies? Kijk op de website voor de voorwaarden. U kunt het Juridisch Loket gratis bellen op 0800 8020.

Advocaat of jurist

Een advocaat of jurist kan u persoonlijk adviseren. Zij zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde juridische kwesties. Aan een advocaat of jurist zijn wel kosten verbonden. Informeer daarnaar.

Notaristelefoon

Uw vraag over notariszaken of het inschakelen van een notaris voor uw situatie kunt u stellen aan een notaris of notarieel deskundige van de Notaristelefoon.

Andere organisaties die juridisch advies geven

Denk hierbij aan stichtingen en verenigingen die opkomen voor de belangen van bijvoorbeeld: 

  • werkgevers en werknemers (werkgevers- en werknemersorganisaties) 
  • bepaalde beroepen of soorten ondernemers (branche- en beroepsorganisaties) 
  • particulieren (in de rol van bijvoorbeeld consument, huurder, huizenbezitter, vluchteling, gedetineerde)
Advies gericht op uw situatie is meestal alleen beschikbaar voor leden. 

U kunt ook nagaan of in uw gemeente organisaties actief zijn die juridisch advies bieden, zoals rechtswinkels, wetswinkel of sociaal raadslieden.

 

Als u geen advocaat of mediator kunt betalen

De overheid komt in sommige gevallen mensen tegemoet die een advocaat of mediator niet kunnen betalen. Dat heet gesubsidieerde rechtsbijstand. Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand leest u wat de voorwaarden zijn en hoeveel u zelf moet bijdragen.