Laden...

Juridisch advies

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Contact > Juridisch advies

De Rechtspraak is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik van informatie op deze websites.

 

Adviesbureau

Verschillende instanties bieden – soms gratis – advies en informatie over juridische zaken. Kijk bijvoorbeeld eens op de volgende websites:

 

Het Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft gratis informatie en advies of verwijst indien nodig door naar een advocaat of andere instantie voor (rechts)hulp.

Rechtswinkels

De Rechtswinkels zijn vergelijkbaar met het Juridisch Loket, maar u wordt geholpen door rechtenstudenten.

 

NV

Meer dan 150 juristen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en andere rechtshulpverleners zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Rechtskundige Adviseurs.

Sociaal verhaal

Sociaal Verhaal is een organisatie opgezet door vrijwilligers, met als doelstelling het verlenen van rechtshulp bij ingrijpende problemen op sociaal-maatschappelijk gebied. Sociaal Verhaal streeft er naar om mensen die om wat voor reden dan ook in de problemen zijn geraakt bij te staan met gratis juridisch advies.

 

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is de beroepsvereniging van universitair opgeleide belastingadviseurs in Nederland. Een beroepsvereniging die al sinds 1954 de belangen van de leden behartigt en de beoefening van het belastingrecht bevordert. Voor cliënten is het NOB-lidmaatschap van hun belastingadviseur een garantie voor kwaliteit. De leden (in totaal ruim 5.000) bedienen een breed scala aan cliënten: van beursgenoteerde multinational tot non-profitorganisatie maar ook familiebedrijven en particulieren. Ze werken bij grote, middelgrote en kleinere kantoren en bij vele advocatenkantoren.

Notaristelefoon

De Notaristelefoon is voor al uw algemene vragen over erfenissen, testamenten, schenkingen, het kopen van een huis, huwelijkse voorwaarden, het oprichten van een bv en nog veel meer. Uw vraag wordt beantwoord door notarissen en notarieel deskundigen.

 

Advocaat

In procedures bij de rechter kunt u zich laten bijstaan door een advocaat. En in sommige civiele procedures moet u zich verplicht laten bijstaan door een advocaat. Informatie over de advocatuur (waar vind ik een advocaat, diensten, kosten, etc.) vindt u bijvoorbeeld op de onderstaande websites:

 

Nederlandse Orde van Advocaten

De site van de beroepsorganisatie voor advocaten bevat algemene informatie over advocatuur en adressen en telefoonnummers van alle advocaten in Nederland.

Raad voor Rechtsbijstand

Mensen met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming krijgen in de kosten van rechtsbijstand. Op deze site vindt u de criteria om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Pro Deo Advocaten

Pro-deo-advocaten.com is een netwerk van advocaten die rechtzoekenden bijstaan op pro-deo basis. Advocaten zijn aangesloten bij de orde van advocaten, hetgeen een waarborg is voor kwaliteit.

 

Rechtsbijstandverzekering

Een alternatief voor een advocaat kan het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering zijn. Een rechtsbijstandsverzekeraar heeft advocaten en juristen in dienst die u kunnen bijstaan in een procedure. Het kan ook zijn dat uw verzekeraar een advocaat voor u regelt.

Met een bestaand juridisch conflict kunt u niet terecht bij een rechtsbijstandsverzekeraar. U moet van tevoren een verzekering hebben afgesloten.

Er zijn gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekeraars, maar ook grote verzekeraars bieden rechtsbijstandverzekeringen aan.

 

 

Deurwaarder / incassobureau

Als u verwikkeld bent in een procedure bij de kantonrechter, moet u soms gebruik maken van de diensten van een gerechtsdeurwaarder of een incassobureau. Kijk voor meer informatie op de volgende websites:

 

KBvG

De site van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) geeft praktische informatie over zaken waarvoor u bij een deurwaarder terecht kunt.

Vereniging van incasso-ondernemingen

De site van de Nederlandse Vereniging van incasso-ondernemingen.

 

 

Belangen- en consumentenorganisatie

Verschillende belangenorganisaties kunnen advies geven over praktische problemen waar een juridische kant aan zit. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste belangenorganisaties met een link naar hun website.

 

ANWB

ANWB behartigt de individuele en collectieve belangen van haar leden op het gebied van vakantie, recreatie, verkeer en vervoer.

Woonbond

De Woonbond behartigt de belangen van huurders.

 

Nibud

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft praktisch advies over het beheren van uw financiën. Bijvoorbeeld handig in het geval van schulden.

Consumentenbond

De Consumentenbond geeft advies aan leden over problemen die betrekking hebben op aangeschafte producten of diensten. De vereniging bemiddelt niet actief en verleent geen rechtsbijstand. De Consumentenbond geeft geen advies op andere rechtsgebieden, zoals arbeids-, verkeers-, erf- of fiscaal recht.

 

Consuwijzer

Website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waar u algemene informatie vindt over uw rechten als consument. Ingedeeld in hoofdstukken: internet en telecom, energie, vakantie, etc.

Geschillencommissies

Geschillencommissies helpen geschillen tussen consumenten en ondernemers op een goedkope, snelle en eenvoudige manier op te lossen. Alle geschillencommissies zijn door de overheid erkend. Dit betekent dat een goede procedure en onpartijdige beslissingen gewaarborgd zijn.

 

Stichting Adviesgroep Bijstandsgerechtigden

De stichting biedt gratis rechtshulp, advies en informatie biedt aan bijstandsgerechtigden en andere minima op het gebied van sociaal recht en vooral de Algemene bijstandswet (Abw).

 

Beschermingsmaatregelen

Deze website geeft informatie over de formele regels en uitgangspunten rondom beschermingsmaatregelen voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen (curatele, bewind en mentorschap). Via een helpdesk is steun te krijgen voor een goede uitoefening van de vertegenwoordiging.

 

 

Juridische informatie

De onderstaande sites geven algemene juridische informatie.

 

Juridisch woordenboek

Juridisch woordenboek.nl is een gratis woordenboek waarin termen uit de rechtspraak worden uitgelegd en in een context worden geplaatst.

Juridisch.nl

Juridisch.nl is een website van samenwerkende advocatenkantoren en juridische adviesbureaus met veel juridische informatie over concrete vraagstukken.

 

Zie ook:

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.