Laden...

Centrale Raad van Beroep publiceert jaarverslag 2021

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCentrale Raad van Beroep > Nieuws > Centrale Raad van Beroep publiceert jaarverslag 2021
Utrecht, 18 mei 2022

Vandaag publiceert de Centrale Raad van Beroep het jaarverslag van 2021 (pdf, 3,5 MB). Welke uitspraken vielen op? Wat zijn de belangrijkste cijfers van 2021? En welke ontwikkelingen waren er op het gebied van rechtsbescherming, rechtsvorming en rechtseenheid?

Klik op de afbeelding voor een vergrotingMaatschappelijke opdracht

Goede, tijdige en begrijpelijke rechtspraak, toegankelijk voor burgers en bestuursorganen stond ook in 2021 centraal. Als onze maatschappelijke opdracht en als ons bestaansrecht zien we: het beschermen van rechten en vrijheden, het opkomen voor de democratische rechtsstaat, het zorgen voor een goede toepassing van het recht en voor tijdige, transparante en rechtvaardige beslissingen door onafhankelijke, integere en deskundige rechters. 

Doelstellingen

2021 stond in het teken van de organisatiedoelstellingen externe oriëntatie, het wegwerken van werkvoorraden, het verkorten van doorlooptijden en beheersing van de werkdruk. Online en hybride zittingen, thuiswerken en digitaal vergaderen zijn inmiddels meer gemeengoed geworden. Er was in het afgelopen jaar ook weer veel aandacht voor (vroege) regie en maatwerk, alternatieve en projectmatige afhandeling van zaken, digitalisering, verbetering van werkprocessen en versterking van ons personeelsbeleid. 

Reflectie

Hoewel de Centrale Raad van Beroep geen kinderopvangtoeslagzaken behandelt, heeft het rapport Ongekend onrecht aanleiding gegeven intern te verkennen waar we kunnen reflecteren en leren in het domein waarin de CRvB de hoogste bestuursrechter is. Is sprake van onbedoelde en ongewenste effecten van wet- en regelgeving, de uitvoeringspraktijk en de eigen jurisprudentie? Wat is nodig om echt recht te blijven doen, juist als wet- en regelgeving knellen? Geconstateerd is dat de menselijke maat van oudsher onderdeel vormt van de toetsingswijze van de Centrale Raad van Beroep, maar dat voortdurende alertheid geboden is. De antenne staat dan ook 'extra aan'.

Dit is een verkorte weergave van het voorwoord van de president Takvor Avedissian, het volledige voorwoord lees je in het jaarverslag 2021 (pdf, 3,5 MB)

Uitspraken