Laden...

Op 10 december 2018 uitspraken CRvB over normtijden huishoudelijke hulp

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCentrale Raad van Beroep > Nieuws > Op 10 december 2018 uitspraken CRvB over normtijden huishoudelijke hulp
Utrecht, 03 december 2018

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) doet op maandag 10 december 2018 om 11.00 uur in het openbaar uitspraak in zaken over de gemeenten Nijkerk en Bodegraven Reeuwijk over normtijden voor huishoudelijke hulp onder de Wmo 2015. In deze zaken gaat het om de vraag of het toegekende aantal uren hulp bij het huishouden gebaseerd is op onafhankelijk en deugdelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor het schoonhouden van een huis.

Voorgeschiedenis

Volgens de betrokkenen hebben de desbetreffende gemeenten te weinig uren hulp bij het huishouden aan hen toegekend.

De betrokken inwoner van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk verzocht de gemeente om voortzetting van de eerder toegekende huishoudelijke hulp. De gemeente kende vervolgens een kleiner aantal uren hulp per week toe. De rechtbank kwam eerder tot het oordeel dat de door de gemeente gehanteerde nieuwe normtijden op deugdelijke wijze tot stand waren gekomen en gaf de gemeente gelijk (zie ECLI:NL:RBDHA:2018:3054). De betrokkene is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan.

In de zaak van de gemeente Nijkerk ontving de betrokken inwoner na aanpassing van het gemeentelijk beleid voor huishoudelijke hulp een kleiner aantal uren huishoudelijke hulp dan daarvoor. De rechtbank kwam in deze zaak eerder tot het oordeel dat de nieuwe normtijden en het toegekende aantal uren niet op deugdelijk onderzoek berustten en bepaalde dat betrokkene recht had op het eerder toegekende hogere aantal uren hulp (zie ECLI:NL:RBGEL:2018:1557). De gemeente ging hiertegen in hoger beroep.

Op 10 december maakt de CRvB tijdens een openbare zitting de beslissingen en de kernoverwegingen van de uitspraken bekend. Naast de hierboven genoemde zaken wordt in twee andere Nijkerkse zaken met een soortgelijk geschil uitspraak gedaan. Het oordeel van de CRvB is in deze zaken een eindoordeel. De volledige tekst van alle uitspraken wordt na afloop op rechtspraak.nl gepubliceerd.

Aanmelden pers

Media (ook schrijvende pers) die bij de uitspraak aanwezig willen zijn, wordt verzocht zich vooraf aan te melden. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 7 december as. 12.00 uur bij de afdeling communicatie van de CRvB, bij voorkeur per email via voorlichting.crvb@rechtspraak.nl of telefonisch op nummer 088-3614238 (bij afwezigheid via het secretariaat 088 – 3611730).

Uitspraken