Laden...

Schiphol mag coronaverliezen verrekenen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Schiphol mag coronaverliezen verrekenen
Den Haag, 26 maart 2024

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak over de tarieven die Schiphol heeft vastgesteld voor luchtvaartmaatschappijen voor de tariefperiode 2022-2024. Daarbij gaat het met name over de vraag of Schiphol verliezen door de daling van het aantal vluchten en passagiers door corona (coronaverliezen) mag doorberekenen in de tarieven.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft beoordeeld of de tarieven in strijd zijn met de Wet luchtvaart en daarop gebaseerde regels. Volgens de ACM is dat niet het geval. Een aantal luchtvaartmaatschappijen en de International Air Transport Association (IATA) waren het hiermee niet eens. Volgens de luchtvaartmaatschappijen en IATA leidde de verrekening van coronaverliezen door Schiphol tot tarieven die niet meer redelijk zijn. Het CBb oordeelt dat, ook al zijn de tariefstijgingen zeer aanzienlijk, geen sprake is van tarieven die niet redelijk zijn in de zin van de Wet luchtvaart. Het begrip ‘redelijk’ heeft in de Wet luchtvaart een specifieke betekenis. Het moet worden uitgelegd tegen de achtergrond van de doelstelling van de norm en dat is het voorkomen dat Schiphol misbruik van zijn economische machtspositie maakt. Uit een benchmarkonderzoek bleek dat de tarieven van Schiphol niet buitensporig hoog zijn. Dit onderzoek kwam tot stand na overleg met de gebruikers en representatieve organisaties.


Met deze uitspraak staan de tarieven van Schiphol voor 2022-2024 definitief vast.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of Administratie CBb 088 362 3910.


Uitspraken