Laden...

ACM mag marktverkenning voor informatiesystemen in ziekenhuiszorg aangepast publiceren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > ACM mag marktverkenning voor informatiesystemen in ziekenhuiszorg aangepast publiceren
Den Haag, 21 november 2023

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft door KPMG een onderzoek laten uitvoeren naar de markt voor informatiesystemen en gegevensuitwisseling in de ziekenhuiszorg (ZIS/EPD-systemen). De ACM besloot tot openbaarmaking van het onderzoeksrapport (marktverkenning). Chipsoft, één van de aanbieders van de systemen, is het niet eens met openbaarmaking en spande een procedure aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). 

Het CBb beslist vandaag in hoger beroep definitief dat de marktverkenning openbaar mag worden gemaakt, nadat deze op vier punten is aangevuld met de reactie van Chipsoft.
Het CBb is het met de ACM eens dat openbaarmaking van de marktverkenning nuttig en nodig is uit een oogpunt van voorlichting en transparantie. De ACM mocht dit belang zwaarder laten wegen dan het belang van Chipsoft om af te zien van openbaarmaking vanwege reputatieschade. Wat betreft vier punten in de marktverkenning vindt het CBb dat de door de ACM gemaakte belangenafweging tekortschoot. Op die punten moet de visie van Chipsoft voor een evenwichtig beeld achter de onderzoeksbevindingen van KPMG worden opgenomen.


Eerder besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam dat het openbaarmakingsbesluit van de ACM ongewijzigd in stand kon blijven. Deze beslissing is nu van tafel.

Met de uitspraak van het CBb eindigt ook de voorlopige voorziening van de voorzieningenrechter van het CBb van 22 maart 2022 (ECLI:NL:CBB:2022:133). Deze voorziening hield in dat de ACM voorlopig alleen de ‘Managementsamenvatting’ en de ‘Executive Summary’ openbaar mocht maken.      

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of 088 362 3910.

Uitspraken