Laden...

ACM moet maximum huurtarieven voor afleversets van warmte opnieuw bekijken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > ACM moet maximum huurtarieven voor afleversets van warmte opnieuw bekijken
Den Haag, 26 april 2022

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de maximum huurtarieven voor afleversets van warmte 2020 opnieuw bekijken. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in een tussenuitspraak.

Met het Tarievenbesluit warmteleveranciers 2020 heeft ACM voor de eerste keer maximumtarieven vastgesteld voor de huur van afleversets. Dat zijn sets die zorgen voor de verbinding tussen het centrale warmtenet van de warmteleverancier en de gebruikers van de warmte. Vereniging Energie Nederland (E-N) en acht warmteleveranciers (leveranciers) zijn het niet eens met de wijze waarop ACM de kosten van leningen die warmteleveranciers hebben afgesloten heeft verwerkt in de tarieven. ACM was uitgegaan van kosten die Europese nutsbedrijven met een creditrating BBB+ hebben. Volgens E-N en de leveranciers had ACM moeten uitgaan van de daadwerkelijke gemiddelde kosten van de warmteleveranciers zelf.

Het CBb oordeelt dat de methode waarop ACM de kosten heeft vastgesteld op gespannen voet staat met het doel van de wetgever dat warmtenetten kunnen groeien. Met name kleinere warmteleveranciers hebben hogere financieringskosten dan waarvan ACM is uitgegaan. De methode van ACM is daarom in het nadeel van kleinere ondernemingen: zij dreigen zo van de markt te verdwijnen, terwijl zij juist mede bijdragen aan de groei van warmtenetten.

Het CBb draagt ACM op om deze tekortkoming te herstellen. ACM krijgt daarvoor maximaal zes maanden de tijd. Daarna beslist het College over de verdere behandeling van de zaak.

De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.

Uitspraken