Laden...

Aanwijzing NZa geschrapt: geen misleidende informatie van Regenboog Apotheken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Aanwijzing NZa geschrapt: geen misleidende informatie van Regenboog Apotheken
Den Haag, 11 oktober 2022

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de Regenboog Apotheken (Apotheken) geen misleidende informatie hebben gegeven aan hun klanten in verband met de beëindiging van hun contract met zorgverzekeraar VGZ. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mocht de Apotheken daarom geen opdracht (aanwijzing) geven om herhaling van de vermeende overtreding te voorkomen.

Eén keer per jaar - per 1 januari - kunnen consumenten overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, moeten consumenten goed worden geïnformeerd, met name over de vergoeding van zorg. Volgens de wet mogen consumenten daarbij niet worden misleid.

De NZa had de aanwijzing gegeven omdat volgens haar de Apotheken met een brief in huis-aan-huis bladen in de regio's Alkmaar en Bavel onjuiste en onvolledige informatie hebben verstrekt en daarmee de consumenten hebben misleid. In die brief hebben de Apotheken laten weten dat hun contract met zorgverzekeraar VGZ met ingang van 1 januari 2021 wordt beëindigd en wat de mogelijke gevolgen daarvan zijn voor consumenten, onder andere wat betreft de vergoedingen van hun diensten.

De Apotheken gingen in beroep tegen de aanwijzing, omdat zij vonden dat zij de wet niet hebben overtreden. Het CBb geeft de Apotheken daarin gelijk. Zij hebben terecht hun klanten geïnformeerd en de informatie was niet onjuist en spiegelde consumenten verschillende opties voor. Het CBb schrapt daarom de aanwijzing definitief.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of 088 362 3910.

Uitspraken