Laden...

Berisping oud-topman Baker Tilly blijft in stand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Berisping oud-topman Baker Tilly blijft in stand
Den Haag, 19 mei 2020

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak in de hoger beroepen over de controle van de jaarrekeningen van Spits Wallcoverings.
Na een tuchtklacht van het OM had de accountantskamer de daarvoor verantwoordelijke accountant, toen bestuursvoorzitter van Baker Tilly, berispt, omdat hij de post ‘royalty’s’ onvoldoende kritisch controleerde. Het CBb bevestigt die beslissing.

De accountant had kritischer moeten zijn en meer controle-informatie moeten verzamelen. De jaarlijkse betaling van royalty’s volgde uit een door fiscalisten van Baker Tilly geadviseerde truststructuur. Over de fiscale toelaatbaarheid van die constructie was intern al het nodige te doen geweest. De belastingdienst accepteerde de belastingontwijking uiteindelijk ook niet.

De accountant had zich beter moeten verdiepen in de constructie in plaats van te vertrouwen op de geruststellende woorden van zijn collega-fiscalisten die de constructie zelf hadden bedacht. Vanwege het gebruik van tussengeschakelde, buitenlandse of aangekochte rechtspersonen zonder duidelijke legitieme fiscale, juridische of commerciële reden, had de accountant bovendien de trustconstructie moeten melden als ongebruikelijke transactie.
De hoger beroepen van de accountant zijn ongegrond.

De eigenaar van Spits Wallcoverings, Coen Klawer, diende ook een tuchtklacht in nadat het OM tegen hem een strafzaak opende. Volgens hem verdiende de accountant een zwaardere straf, vooral omdat hij direct betrokken zou zijn geweest bij het opzetten van de trustconstructie. Hiervoor ziet het CBb onvoldoende aanknopingspunten. Ook zijn hoger beroep is dus ongegrond.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken